Πτωτικά η αγορά παροχής υπηρεσιών πληροφορικής

Πτωτικά η αγορά παροχής υπηρεσιών πληροφορικής

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω συρρίκνωση της αγοράς παροχής υπηρεσιών και λογισμικού πληροφορικής προβλέπει μελέτη της εταιρείας ερευνών IDC για την περίοδο 2012-2016. Η εταιρεία εκτιμά σε περίπου -1% έως -2% τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής της αγοράς στην επόμενη πενταετία, ενώ για φέτος ο ρυθμός μείωσης της αγοράς αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου -8%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, η αγορά παροχής υπηρεσιών πληροφορικής (IT Service Market) το 2011 διαμορφώθηκε σε περίπου 490 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 8,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με την εταιρεία, στη συγκεκριμένη αγορά κυριαρχεί η IBM, η Unisystems, η Accenture, η SingularLogic και η Intrasoft International. Για φέτος η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται να εμφανίσει περαιτέρω πτώση κατά 8,5%.

Σύμφωνα με την IDC, η πίεση στην ελληνική οικονομία το 2011 αλλά και το 2012 ήταν μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων. Ως συνέπεια δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί απέκτησαν υπηρεσίες πληροφορικής με μεγαλύτερη φειδώ, μεγάλες εκπτώσεις, μεγάλους χρόνους αποπληρωμής των συμβατικών υποχρεώσεών τους και φυσικά μόνον εκεί που αυτές ήταν αναγκαίες. «Η παντελής απουσία νέων έργων (πληροφορικής), σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις καταβολές του δημοσίου τομέα, αποτέλεσαν τα σημαντικότερα εμπόδια στην αγορά…», ανέφερε ο αναλυτής της IDC Βαγγέλης Καρανίκας. Παράλληλα, όπως σημειώνει, οι μεγάλοι πελάτες πραγματοποίησαν στροφή για την απόκτηση υπηρεσιών στις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις πληροφορικής, αποφεύγοντας τις τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες θεωρητικά βρίσκονταν στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης και της ύφεσης.

Για το 2012, η αγορά υπηρεσιών πληροφορικής αναμένεται να υποχωρήσει κατά 8,5%, ενώ για την περίοδο 2012-16 προβλέπεται μέση ετήσια μείωση της αγοράς κατά 1,3% έτσι ώστε να υποχωρήσει μέχρι το 2016 σε περίπου 450 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την IDC η οποιαδήποτε ανάκαμψη της αγοράς αναμένεται μετά το 2013, αφού υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο διακυβέρνησης που θα φέρει πρωτοβουλίες ανάπτυξης και αύξησης των δαπανών σε έργα πληροφορικής.

Η ίδια περίπου κατάσταση επικρατεί και στην αγορά λογισμικού. Ειδικά στην αγορά επιχειρηματικού λογισμικού (Enterprise Application Software), η IDC εκτιμά τη μέση ετήσια μείωση 1,8% για τα επόμενα πέντε χρόνια, αρχής γενομένης από φέτος όπου η αγορά θα υποχωρήσει κατά 8,9% σε σχέση με το 2011. Στη συγκεκριμένη αγορά, σύμφωνα με την IDC, κυριαρχεί η SAP και ακολουθούν η SingularLogic, η Oracle, η Microsoft και η Εntersoft.

Το 2011 η αγορά λογισμικού στη Ελλάδα ανήλθε σε περίπου 85 εκατ. ευρώ και μέχρι το 2016 αναμένεται να υποχωρήσει σε περίπου 75 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την IDC, πέρυσι τις μεγαλύτερες αγορές λογισμικού πραγματοποίησαν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ενώ όσες επενδύσεις έγιναν εστιάστηκαν κυρίως σε εφαρμογές κρίσιμης σημασίας ή που απαιτούσαν τη συμμόρφωση σε ρυθμιστικές αλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή