Στο επίκεντρο οι ελληνικές επιχειρήσεις

Στο επίκεντρο οι ελληνικές επιχειρήσεις

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο των ξένων funds θα βρεθεί η ελληνική οικονομία στα τρία οδοιπορικά παρουσιάσεων (road show) που πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του έτους. Ειδικότερα η ΕΧΑΕ διοργανώνει δύο road shows, το διήμερο 6 και 7 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο και το τριήμερο 9, 10 και 11 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη. Επίσης στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιείται το τρίτο road show με βασικό ομιλητή τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι, που θα είναι παρόντες στα road shows, διαμορφώνουν τα νέα επενδυτικά τους μοντέλα και προετοιμάζονται για μεταβολές στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ειδικότερα, όμως, ο φετινός Σεπτέμβριος θα είναι κομβικός για την πορεία της χώρας. Συνεπώς οι διοικήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων αναμένουν να ερωτηθούν ευθέως από τα ξένα χαρτοφυλάκια τι ποσοστό παραμονής δίνουν για την Ελλάδα να συνεχίσει να είναι στο ευρώ ή αν εκτιμούν ότι θα βρεθεί εκτός Ευρωζώνης.

Οπως συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2011 στο Λονδίνο, το 90% των ερωτήσεων από τα ξένα funds προς τις εισηγμένες επιχειρήσεις αφορούσαν τη μακροοικονομική πορεία της χώρας, και ιδιαίτερα γιατί δεν υπάρχει ένας μηχανισμός για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και πώς αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αυτή την αστάθεια στο φορολογικό περιβάλλον, αφού σχεδόν κάθε κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση και ένα δικό της φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι βασικές ερωτήσεις που συνήθως απευθύνουν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι στις διοικήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων είναι κατ’ αρχάς σε τι βαθμό το μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας και με ποιο τρόπο επηρεάζει τις πωλήσεις των επιχειρήσεων (πολλές άλλωστε αντιμετωπίζουν μείωση του τζίρου), ποιο είναι το κόστος άντλησης κεφαλαίων και ποια είναι η πορεία των δραστηριοτήτων τους στη ΝΑ Ευρώπη. Στις φετινές δύο εκδηλώσεις σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, που θα διοργανώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο στόχος είναι να διατηρήσουν οι εισηγμένες τις επαφές με τους ξένους επενδυτές αλλά και να διευρυνθεί ο αριθμός των εταιρειών που θα προσελκύσουν ξένα funds στα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ικανοποιητική συμμετοχή από τις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Μάλιστα το φετινό road show στο Λονδίνο είναι το 7ο κατά σειρά που διοργανώνεται, ενώ η εκδήλωση της Νέας Υόρκης μεταφέρθηκε τον Οκτώβριο λόγω των πρόωρων εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης αναφέρει στην «Κ» ότι «εκτός από τα δύο road shows που διοργανώνει η ΕΧΑΕ, θα πραγματοποιηθούν μέχρι τέλος του έτους άλλα δύο road shows σε Πεκίνο και Μόσχα, που διοργανώνονται από τις αντίστοιχες πρεσβείες των χωρών προκειμένου να ενισχυθεί η εξαγωγική δραστηριότητα των επιχειρήσεων». Επίσης στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη άλλο ένα συνέδριο που διοργανώνει η Capital Link, όπου μεταξύ άλλων συμμετέχουν και οι εξής τράπεζες: Morgan Stanley, UBS, Citigroup, Credit Suisse First Boston, Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank και JP Μorgan.

Στο συνέδριο κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών. Το θέμα της ομιλίας του θα είναι «Οικοδομώντας μια νέα Ελλάδα». Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, η ελληνική αντιπροσωπεία θα κηρύξει τη λήξη των εργασιών της ημέρας χτυπώντας το καμπανάκι της λήξης (closing bell) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Από τον Δεκέμβριο του 2009 που ξεκινά η πτώση διαρκείας στις χρηματιστηριακές τιμές, το βασανιστικό πλέον ερώτημα που τίθεται είναι αν είναι εύλογη η συνεχής υποτίμηση της αγοράς. Αν, δηλαδή, η αναμφισβήτητη επιδείνωση των θεμελιωδών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας και των εισηγμένων εταιρειών δικαιολογούν επίπεδα δείκτη 600 μονάδων (επίπεδα Νοεμβρίου 1992), με δεδομένο ότι η πτωτική πορεία ξεκίνησε από την περιοχή των 3.000 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή