ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χαμηλότοκα δάνεια προς μικρομεσαίες με ευρωπαϊκά κονδύλια

Τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να εισάγουν πρώτες ύλες, σχεδιάζει η κυβέρνηση με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΙF). Το θέμα αυτό συζητήθηκε χθες, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, με τον επικεφαλής του ΕΙF, Ρίτσαρντ Πέλι.

Τα δάνεια που εξετάζεται να δίνονται θα είναι εξάμηνης διάρκειας με χαμηλό επιτόκιο και σύμφωνα με πληροφορίες το πλαφόν δανειοδότησης θα είναι 300.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα οριστικοποιηθούν σε ένα μήνα και τότε το ΕΙF θα παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση, ώστε με τη στήριξή του να μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να χορηγούν τα δάνεια. Ουσιαστικά το πρόγραμμα στοχεύει στην επίλυση του προβλήματος υλοποίησης εισαγωγών πρώτων υλών που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς συχνά οι προμηθευτές τους από το εξωτερικό τους ζητούν πληρωμή όλης της οφειλής σε μετρητά και αρνούνται επιταγές ή εγγυητικές επιστολές από ελληνικές τράπεζες.

Η ατζέντα της χθεσινής συνάντησης περιελάμβανε ακόμη την ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Jeremie, προκειμένου να κατευθυνθούν περισσότεροι πόροι σε προγράμματα που εμφανίζουν υψηλή ζήτηση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας κονδυλίων. Οπως ανέφερε ο κ. Πέλι σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση «το Ταμείο Jeremie διαχειρίζεται την τελευταία τετραετία 250 εκατ. ευρώ, όμως στη διάρκεια της περιόδου αυτής στην Ελλάδα υπήρξαν κάποια προβλήματα». Και προσέθεσε: «Καταβάλλουμε πολύ συγκεκριμένη προσπάθεια έτσι ώστε να προσαρμόσουμε την κατάσταση στις ανάγκες των τραπεζών, οι οποίες θέλουν να εξυπηρετήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι πελάτες τους». Σύμφωνα, πάντως, με τον επικεφαλής του EIF μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν χορηγηθεί νέα δάνεια ύψους 50 εκατ. ευρώ σε πάνω από χίλιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στη συνάντηση, τέλος, συζητήθηκε και το θέμα της δημιουργίας Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, επί του οποίου αναμένονται ανακοινώσεις σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης.

Η ανακατανομή των πόρων πάντως των κοινοτικών προγραμμάτων έτσι ώστε να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία και η άμεση ενεργοποίηση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν κεντρικό αίτημα των βιοτεχνικών και επαγγελματικών επιμελητηρίων της Αθήνας. Με κοινή τους δήλωση οι τέσσερις πρόεδροι κ. Ραβάνης, Μιχάλαρος, Ρεκλείτης και Μπενέτος εξέφρασαν χθες την αγωνία τους για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις υποχρεούνται να διακόψουν τη λειτουργία τους για να αποφύγουν την καταβολή εισφορών, ενώ άλλοι έχουν κηρύξει στάση πληρωμών.