Παρατείνονται οι συζητήσεις για πώληση της Εμπορικής

Παρατείνονται οι συζητήσεις για πώληση της Εμπορικής

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση περίπου δύο εβδομάδων πήραν οι συζητήσεις για το μέλλον της Emporiki Bank, με τις διαπραγματεύσεις να επικεντρώνονται κυρίως στο πλαίσιο με τις εποπτικές αρχές. Σε χθεσινή συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole Ζαν Πολ Σιφλέ στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, σημείωσε ότι «η περίπτωση της Εμπορικής θα πρέπει να είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία στην προσπάθεια αναδιάταξης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τοπίου», ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων διευκρίνισε ότι «δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη με ποια από τις τρεις προτάσεις θα προχωρήσουμε». Οι συζητήσεις που διεξάγονται εξήγησε «είναι σύνθετες και εμπλέκουν πολλούς φορείς, όπως την Τράπεζα της Ελλάδος και τις ελληνικές αρχές, την κεντρική τράπεζα της Γαλλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και διάφορες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, όπως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι οι όροι της συμφωνίας δεν θα πρέπει να είναι τροχοπέδη στην προσέλκυση επενδύσεων, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι οι Γάλλοι θεωρούν το πλαίσιο που έθεσαν το ΤΧΣ και η ΤτΕ «ασφυκτικό». Πληροφορίες φέρουν τη γαλλική πλευρά να προσπαθεί να επιτύχει «χαλάρωση» του πλαισίου που έχει τεθεί για τη μείωση της έκθεσής της στην ελληνική αγορά, πριν προχωρήσει σε επιλογή μιας από τις προσφορές, ενώ οι ενστάσεις της εστιάζονται όχι στο θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εμπορικής, αλλά στη συμμετοχή τους στο νέο σχήμα και στο ύψος αυτής, όπως και στις συνέργειες που καλούνται να επιτύχουν.

Νωρίτερα, o κ. Σιφλέ, απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών κατά τη διάρκεια παρουσίασης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων, εκτίμησε ότι η επίτευξη συμφωνίας για την Εμπορική με μία από τις τρεις τράπεζες θα μπορούσε να είναι «θέμα εβδομάδων», ενώ ο γαλλικός όμιλος φαίνεται διατεθειμένος να διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό στο νέο σχήμα, εφόσον οι προϋποθέσεις που τίθενται από το ΤΧΣ και την ΤτΕ είναι ευνοϊκές προς ξένες επενδύσεις και δεν τις αποθαρρύνουν. Σημειώνεται ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη κατάφερε ισχυρό πλήγμα στα οικονομικά μεγέθη δευτέρου τριμήνου του γαλλικού ομίλου της Credit Agricole, καθώς τα κέρδη συρρικνώθηκαν κατά 67%, φθάνοντας στα 111 εκατ. ευρώ από 339 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εξαιτίας και των απομειώσεων κατά 390 εκατ. ευρώ της αξίας της Emporiki Bank, αλλά και 427 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης της Intesa Sanpaolo.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή