Επαφές με Κομισιόν για το «ναι» σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες

Επαφές με Κομισιόν για το «ναι» σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για τη δημιουργία στην Ελλάδα Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) προχωρεί η ελληνική κυβέρνηση. Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναθέσει στο Κέντρο Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης, προκειμένου αυτή να υποβληθεί στη συνέχεια μαζί με το σχετικό αίτημα της Ελλάδας στην Κομισιόν. Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με τις αλλαγές που προωθούνται στον επενδυτικό νόμο, καθώς και στον νόμο για το fast track (καθεστώς ταχείας αδειοδότησης επενδύσεων), θεωρείται κρίσιμη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Ειδικότερα, όπως υποστήριξε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τις δέκα προτεραιότητες για την ανάπτυξη, «οι ΕΟΖ θα δώσουν ώθηση στη βάση της πραγματικής οικονομίας». Ο κ. Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι θα γίνει απολύτως σεβαστό το ισχύον εργατικό δίκαιο, ενώ απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα και να διευκρινίσει εάν οι ΕΟΖ θα έχουν θεματικό ή γεωγραφικό χαρακτήρα ή θα συνδυάζονται τα δύο αυτά κριτήρια. Υπενθυμίζεται ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ΕΟΖ υπάρχει από φορείς της Θράκης. Μάλιστα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχει ήδη παραδώσει σχετική μελέτη σκοπιμότητας στο υπουργείο Ανάπτυξης. Επιπλέον, η εταιρεία Capital Markets Experts, στη σχετική μελέτη που διενήργησε για λογαριασμό του Οικονομικού Φόρουμ Θράκης, πρότεινε τη δημιουργία 12 διαφορετικών ΕΟΖ με γεωγραφικά και θεματικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα ΕΟΖ μεταξιού στο Σουφλί του Νομού Εβρου. Ο υπουργός χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση παρά πολύ δύσκολη, διότι ήδη έχουν διατυπωθεί ενστάσεις από γειτονικές χώρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Βουλγαρία.

Πολύ πιο άμεσου αποτελέσματος θα είναι οι αλλαγές στον επενδυτικό νόμο και στον νόμο για το fast track με πολυνομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης και αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί σε 15 ημέρες. Σε ό,τι αφορά τον επενδυτικό νόμο, αυτός θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ενισχύσεις ως κίνητρα για τις μικρές επιχειρήσεις σε ποσοστό ίσως και έως 80%, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις αύξηση των φοροαπαλλαγών. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη λειτουργία υδατοδρομίων.

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της τοπικής ανάπτυξης αναμένεται να χρησιμοποιηθούν οι ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Οπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Χατζηδάκης, εντός του Σεπτεμβρίου θα δημοπρατηθεί το πρώτο έργο αξιοποίησης δημοτικής περιουσίας. Πρόκειται για την αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου 3-5 Πηγάδια που ανήκει στον Δήμο Νάουσας και για την υλοποίηση τουριστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων. Προς απεμπλοκή βαίνει επίσης ο διαγωνισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής μέσω ΣΔΙΤ. Σήμερα, άλλωστε, ο περιφερειάρχης Αττικής Ι. Σγουρός θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση της ευρυζωνικότητας και σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, καθώς και η προώθηση του δικτύου οπτικών ινών με στόχο την κατά το δυνατόν ευρύτερη διασύνδεση του πληθυσμού. Από την άλλη, πάντως, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αφαίρεση πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», το οποίο εμφανίζει μεγάλες καθυστερήσεις, προς άλλα προγράμματα στο πλαίσιο της συνολικότερης αναθεώρησης του ΕΣΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο υπουργός, τέλος, ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της καινοτομίας, συγχωνεύσεις οργανισμών του υπουργείου, αλλά και μεταστέγαση υπηρεσιών, από την οποία προβλέπεται συνολική μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή