Θετικά τα λειτουργικά αποτελέσματα για ΕΛΠΕ

Θετικά τα λειτουργικά αποτελέσματα για ΕΛΠΕ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά λειτουργικά αποτελέσματα, λόγω της ευνοϊκής επίδρασης των περιθωρίων διύλισης και της συγκράτησης του κόστους, ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αντιθέτως, τα δημοσιευμένα κέρδη εμφανίζονται μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011 λόγω της αρνητικής επίπτωσης της αποτίμησης των αποθεμάτων και των συναλλαγματικών διαφορών.

Οπως η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωση, η θετική επίδοση των λειτουργικών αποτελεσμάτων επετεύχθη σ’ ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον με την ελληνική αγορά επηρεασμένη από αυξημένη αβεβαιότητα, επιδεινούμενες συνθήκες ρευστότητας και μειωμένη οικονομική δραστηριότητα, που οδήγησαν σε περαιτέρω υποχώρηση της εγχώριας αγοράς καυσίμων κατά 12%. Επιπλέον, κατά το β΄ τρίμηνο το εμπάργκο στο Ιράν και η ανάγκη για προσαρμογή στις πηγές προμήθειας αργού επιδείνωσαν περαιτέρω το ήδη δύσκολο περιβάλλον.

Τα Προσαρμοσμένα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν σε 86 εκατ. ευρώ και επηρεάστηκαν από ζημιές συναλλαγματικών διαφορών ύψους 46 εκατ. λόγω αποτίμησης των δανείων σε δολάρια ΗΠΑ. Η πρόσκαιρη μείωση των τιμών αργού οδήγησε σε υψηλές ζημιές αποτίμησης αποθεμάτων που, σε συνδυασμό με άλλα μη λειτουργικά αποτελέσματα, επηρέασαν αρνητικά τα δημοσιευμένα αποτελέσματα κατά 142 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε καθαρές ζημιές 28 εκατ. ευρώ. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στο α΄ εξάμηνο ανήλθαν στα 131 εκατ. ευρώ.

Η μείωση στο κεφάλαιο κίνησης οδήγησε σε υποχώρηση του καθαρού δανεισμού σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2012 στα 1,8 δισ. ευρώ και τον δείκτη μόχλευσης Δανεισμού / Απασχολούμενων Κεφαλαίων στο 43%.

Η διαδικασία εκκίνησης του διυλιστηρίου Ελευσίνας ολοκληρώνεται και οι πρώτες πωλήσεις προϊόντων από το νέο διυλιστήριο έχουν προγραμματιστεί για αρχές Σεπτεμβρίου.

Η αναχρηματοδότηση πιστωτικών γραμμών που λήγουν στο δ΄ τρίμηνο 2012 και α΄ τρίμηνο 2013 βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Σημαντικό μέρος του δανείου θα προέλθει από ελληνικές και ξένες τράπεζες που έχουν αναλάβει ρόλο διοργανωτή (MLA). Ο Ομιλος των ΕΛΠΕ συμμετείχε στη διαδικασία για την απόκτηση αδειών Ερευνας Υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο και στα Ιωάννινα, ηγούμενος κοινοπραξίας με τις εταιρείες Melrose Resources και Edison, με τον κάθε εταίρο να συμμετέχει με ποσοστό 33,3%. «Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε θετικά λειτουργικά αποτελέσματα για το β΄ τρίμηνο 2012, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε στις αγορές μας, καθώς και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκίνησης του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου Ελευσίνας, το οποίο θα αρχίσει να συνεισφέρει σημαντικά στα αποτελέσματα και τις ταμειακές ροές του ομίλου» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Γιάννης Κωστόπουλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου.

Σε ό,τι αφορά αναλυτικότερα τους επιχειρηματικούς κλάδους του ομίλου, θα πρέπει να σημειωθεί η σημαντική επίδοση του τομέα της διύλισης και ειδικά του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, όπου η μείωση των σταθερών εξόδων κατά 12% σε συνδυασμό με τη βελτιστοποίηση εφοδιασμού αργού οδήγησε σε συγκρίσιμα κέρδη EBITDA 152 εκατ. ευρώ στην εγχώρια διύλιση.

Στον κλάδο της εμπορίας, παρά τη μείωση της ζήτησης καυσίμων κίνησης, βελτιώθηκαν οι επιδόσεις λόγω αύξησης μεριδίων αγοράς, θετικής συνεισφοράς των καυσίμων αεροπορίας και αυστηρότερου ελέγχου πιστώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή