Μεταφορά έδρας της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο

Μεταφορά έδρας της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρότερη φορολογική επιβάρυνση, μεγαλύτερη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, μείωση του κινδύνου που συνεπάγεται για μια επιχείρηση η ύπαρξη της έδρας της στην Ελλάδα, με άλλα λόγια μείωση του λεγόμενου «country risk». Πρόκειται για τους τρεις βασικούς λόγους πίσω από τους οποίους βρίσκεται η απόφαση της ΦΑΓΕ να μεταφέρει την έδρα της από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η γνωστή γαλακτοβιομηχανία, η μητρική πλέον εταιρεία για τις δραστηριότητες όλου του ομίλου είναι η Fage International SA με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία ελέγχεται από τους κ. Ιωάννη και Κυριάκο Φιλίππου. Οι δραστηριότητες της ΦΑΓΕ στην Ελλάδα θα ασκούνται από τη θυγατρική πλέον Fage Dairy Industry SA (τη μέχρι πρότινος, δηλαδή, μητρική), ενώ οι δραστηριότητες εκτός Ελλάδας θα υπάγονται στην καινούργια θυγατρική που συστήνεται, τη Fage Luxembourg S.a.r.l. Η μεταφορά της έδρας του ομίλου στο Λουξεμβούργο, εκτός από τη χαμηλότερη φορολόγηση, συνεπάγεται ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης από τις ξένες τράπεζες για τη ΦΑΓΕ, κάτι που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τη λειτουργία της. Αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση της δομής ο κ. Αθ. Φιλίππου, διευθύνων σύμβουλος της ΦΑΓΕ, τόνισε: «Είμαστε χαρούμενοι που ανακοινώνουμε αυτήν την εταιρική αναδιάρθρωση, η οποία χτίζει πάνω στην ελληνική μας κληρονομιά, ενώ ταυτόχρονα μας επιτρέπει να ανταγωνιστούμε ακόμη πιο αποτελεσματικά στις διεθνείς αγορές. Η παγκόσμια ζήτηση για τα προϊόντα μας συνεχίζει να αυξάνεται και είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε την ανάπτυξη της αγοράς στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και οπουδήποτε αλλού μπορεί να αναπτυχθεί». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΦΑΓΕ κ. Αθανάσιος – Κύρρος Φιλίππου δήλωσε: «Αυτή η αναδιάρθρωση αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι γαλακτοκομικές μας επιχειρήσεις έχουν αναπτυχθεί και έχουν εξελιχθεί σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη διεθνή εταιρεία. Δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε την επιχείρησή μας μαζί με τους επενδυτές, τους πελάτες και τους προμηθευτές μας και να διατηρήσουμε μια αποτελεσματική οργανωτική δομή, που μας βοηθάει να επιτύχουμε τους στόχους μας».

Η μεταφορά της έδρας, πάντως, δεν συνεπάγεται διακοπή της λειτουργίας των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, όπου η ΦΑΓΕ διατηρεί τρία εργοστάσια: ένα στη Μεταμόρφωση Αττικής, ένα στο Αμύνταιο Φλώρινας και ένα στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για το α΄ εξάμηνο, οι πωλήσεις σε αξία της ΦΑΓΕ εκτός Ελλάδας αντιπροσωπεύουν το 68,4% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή