«Φθηνότερη» η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά 2,3 δισ. ευρώ

«Φθηνότερη» η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά 2,3 δισ. ευρώ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς απόσυρση της υποχρέωσης που έχει επιβληθεί στις εγχώριες τράπεζες, για την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 10% μέχρι το καλοκαίρι του 2013 προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά σχετικές διαβουλεύσεις με την τρόικα. Αυτό σημαίνει ότι ο λογαριασμός για τις τράπεζες, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, θα μειωθεί κατά περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν στην «Κ» ότι πρόκειται για μια σημαντική «ανάσα» που θα βοηθήσει το μεγάλο εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης.

Οπως σημειώνουν, η υποχρέωση για δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 10% έχει επιβληθεί μόνον για τις ελληνικές τράπεζες και θα είναι παράδοξο να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο όταν για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες η σχετική υποχρέωση είναι να ενισχύσουν τον σχετικό δείκτη στο 9%. Σημειώνεται ότι λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης στην εκταμίευση των δόσεων του χρηματοδοτικού προγράμματος και την επακόλουθη μη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης έχει ανατραπεί ο σχετικός σχεδιασμός. Με πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) αποφασίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου η προσωρινή αναίρεση της υποχρέωσης των τραπεζών για την ενίσχυση του δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 9%, κάτι που έπρεπε να γίνει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, δίχως την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η αύξηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ήταν αδύνατη. Ετσι προκειμένου να μη βρεθούν οι τράπεζες στο «κόκκινο» -εξέλιξη που θα είχε επιπτώσεις στη χρηματοδότησή τους από το ευρωσύστημα- η κεντρική τράπεζα με πράξη του διοικητή αποφάσισε να επαναφέρει το όριο κεφαλαιακής επάρκειας στο 8%.

Οπως διευκρινίζουν στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος πρόκειται για προσωρινό μέτρο και μόλις εκταμιευθούν τα κεφάλαια που προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση θα επανέλθει το όριο του 9%. Σύμφωνα με την προηγούμενη πράξη, οι τράπεζες έπρεπε να ενισχύσουν τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 9% έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 και στο 10% έως τον Ιούνιο του 2013. Η τελευταία αυτή υποχρέωση, για την αύξηση του δείκτη στο 10%, είναι αυτή που θα καταργηθεί, κάτι που πιθανότατα θα περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που θα υπογραφεί μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή