Νέα βουτιά 20% στη ζήτηση για ιδιωτική υγεία

Νέα βουτιά 20% στη ζήτηση για ιδιωτική υγεία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση έως και 20% για δεύτερη συνεχή χρονιά παρουσίασε η ζήτηση για υπηρεσίες ιδιωτικής Υγείας.

Την ίδια στιγμή, έως και κατά 20% αυξήθηκε η επισκεψιμότητα στις μονάδες του ΕΣΥ όπου επίσης αυξήθηκε κατά 6% ο αριθμός των νοσηλευθέντων και επίσης κατά 6% οι χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτό προέκυψε από τη μελέτη των οικονομικών μεγεθών των ιδιωτικών μονάδων Υγείας για το 2011 που πραγματοποίησε η Ηellastat.

Κύριο πρόβλημα των ιδιωτικών μονάδων Υγείας είναι η μειωμένη ρευστότητα, κυρίως λόγω της καθυστερημένης είσπραξης των οφειλών από τα δημόσια ταμεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι οφειλές για νοσήλια έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2011 ανέρχονταν σε 600 εκατ. ευρώ, ενώ τον περασμένο Μάιο είχαν ανέλθει σε περίπου 850 εκατ. ευρώ, αυξανόμενες κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ τον μήνα. Αρνητικά έχει επιδράσει και η επιβολή πλαφόν στα ειδικά – προσθετικά υλικά και στα φάρμακα, αλλά και η επιβολή ΦΠΑ 13% (από 1/1/2011).

Επιπλέον, η λίστα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), που καθορίστηκε στις αρχές του 2012 και σύμφωνα με την οποία θα τιμολογούνταν οι ιατρικές πράξεις, δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 78 επιχειρήσεων και τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής: Ο αθροιστικός τζίρος του δείγματος υποχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά 10,1%, σε 1,17 δισ. ευρώ και 80% των εταιρειών υπέστησαν υποχώρηση των εσόδων τους. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, φόρων και αποσβέσεων μειώθηκαν κατά 27,5%, διαμορφούμενα σε περίπου 67 εκατ. ευρώ, ενώ οι προ φόρων ζημίες διευρύνθηκαν σε 150 εκατ. ευρώ, με το 53% των επιχειρήσεων να καθίστανται ζημιογόνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή