Welt: Αυξήθηκε το κόστος διακοπών στην Ελλάδα

Welt: Αυξήθηκε το κόστος διακοπών στην Ελλάδα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές για διακοπές στην Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά φέτος σε σχέση με το 2011 και οι Γερμανοί ταξιδιώτες, που ήλπιζαν ότι οι διαδηλώσεις στην Αθήνα θα συμπίεζαν τις τιμές προς τα κάτω, διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Αυτό επισημαίνει στο χθεσινό της φύλλο η γερμανική εφημερίδα Welt και προσθέτει ότι, κατόπιν αυτής της εξέλιξης, οι τιμές των πακέτων για ένα δεκαήμερο στην Ελλάδα όχι απλώς δεν προσεγγίζουν, αλλά απομακρύνονται από τη βασική ανταγωνίστρια της χώρας μας στον τομέα του τουρισμού, την Τουρκία. «Φαίνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει εκ νέου τη δραχμή για να γίνει πιο προσιτή στους ξένους επισκέπτες. Εδώ και ένα χρόνο, τουλάχιστον, οι τιμές γνωρίζουν μόνο μία κατεύθυνση: προς τα πάνω.

Βαρόμετρο διακοπών

Ετσι, κατά μέσον όρο τον Οκτώβριο έπρεπε να καταβάλει 1.716 ευρώ όποιος ήθελε να κλείσει ένα δεκαήμερο πακέτο διακοπών στην Ελλάδα, δηλαδή 12,1% περισσότερο σε σχέση με το 2011. Η αύξηση αυτή προκύπτει από την ταξιδιωτική ηλεκτρονική πύλη HolidayCheck.de, που πραγματοποιεί το καθιερωμένο βαρόμετρο διακοπών της», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ταξιδιωτικού portal οι προναφερθείσες τιμές είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με άλλες χώρες της Μεσογείου, ειδικά με την Τουρκία, στην οποία καταγράφεται αύξηση μόλις 2,9% τον τελευταίο χρόνο. Ενα δεκαήμερο πακέτο διακοπών στη γειτονική χώρα, με βάση τις κρατήσεις του φετινού Οκτωβρίου, ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 1.540 ευρώ. Ο δείκτης του βαρόμετρου διαμορφώνεται από την έρευνα των τιμών για πάνω από 20.000 ταξίδια, το κόστος των οποίων αντιπαραβάλλεται με τις αντίστοιχες τιμές του περυσινού Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, γύρω στο 5,6% έχουν αυξηθεί οι τιμές των πακέτων για την Αίγυπτο (αύξηση 5,6% και κόστος 1.699 ευρώ) και τη Μαγιόρκα (αύξηση 6,1%, με φετινή τιμή κατά μέσον όρο 1.592 ευρώ).

Στο δημοσίευμα φιλοξενείται η άποψη του Ούλριχ Κράμερ, αναλυτή της ηλεκτρονικής πύλης HolidayCheck.de, ο οποίος αποδίδει την αύξηση των τιμών στην προσπάθεια των Ελλήνων να καλύψουν τις απώλειες εισοδήματος που έχουν υποστεί με αυξημένα κέρδη από τον τουρισμό. «Η “βίδα” αυτή θα πιέσει τα εισοδήματα περαιτέρω μετά την ψήφιση του νέου πακέτου δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι προβλέπω νέα αύξηση των τιμών, ειδικά εκτός των τουριστικών εγκαταστάσεων. Οποιος θέλει να αποφύγει τη μετακύλιση του κόστους, ας εκμεταλλευτεί τις all-inclusive προσφορές με ταχείες κρατήσεις, που ισχύουν ώς τα τέλη Ιανουαρίου 2013», είπε ο Κράμερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή