ΕΡΓΑΣΙΑ & ΖΩΗ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ιστορία ντροπής που εκτυλίσσεται στη χώρα μας με την καταστρατήγηση του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα στους εργασιακούς και άλλους κοινόχρηστους χώρους, προστέθηκε -όπως είναι ήδη γνωστό- και «το χαστούκι» από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο για τις στάσεις των άλλων ευρωπαϊκών λαών απέναντι στην απαγόρευση του καπνίσματος. Συγκεκριμένα: το 88% των Ευρωπαίων πολιτών υποστηρίζει την απαγόρευση στους χώρους εργασίας, όπως και στο μετρό, στα αεροδρόμια, στα καταστήματα.

Οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της απαγόρευσης είναι στις χώρες εκείνες -Ιρλανδία, Σουηδία, Ιταλία- όπου έχουν ισχύσει από καιρό πολιτικές παντελούς απαγόρευσης. Στις χώρες αυτές, οι ίδιοι οι καπνιστές -στην πλειονότητά τους- είναι οι υποστηρικτές της εφαρμογής της απαγόρευσης στα γραφεία και στους κλειστούς δημόσιους και εργασιακούς χώρους. Στο σύνολο των Ευρωπαίων, μόνο το 3% αρνείται την επικινδυνότητα του παθητικού καπνίσματος. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι οι καπνιστές της Ευρώπης ανέρχονται σε 140 εκατομμύρια και ότι με την καταπολέμηση του καπνίσματος μπορούν να προληφθούν οι περίπου 700.000 θάνατοι κάθε χρόνο. Επιπλέον, όπως ανέφερε πρόσφατα διακεκριμένος Ελληνας γιατρός στον ΣΚΑΪ, το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους συνιστά «πράξη βίας» κατά των άλλων.

Στους Ευρωπαίους καπνιστές λοιπόν -με «πρώτους» σε ποσοστά τους Ελληνες- απευθύνεται η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και η εκστρατεία «Κόψτε το Κάπνισμα με την Μπάρτσα» (Quit Smoking with Barca – www.quitsmokingwithbarca.eu) που εγκαινίασαν την 1η Δεκεμβρίου 2012 με κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βαρκελώνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος της Μπαρτσελόνα. Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Αν το σταματήσεις, δεν σε σταματάει τίποτα» και της Μπαρτσελόνα «Χωρίς Καπνό» (Sense Fum) έχουν ιδιαίτερο στόχο τα 28 εκατ. καπνιστών σε όλη την Ευρώπη ηλικίας 25-34 ετών «για να νιώθουν ανίκητοι για πάντα».

Το πρόγραμμα στηρίζεται στην παροχή εξατομικευμένων συμβουλών υγείας FCB iCoach. Οι καπνιστές εγγράφονται και απαντούν σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο που καθορίζει το είδος της καθοδήγησης που χρειάζονται για να κόψουν το τσιγάρο και, ανάλογα με τις απαντήσεις τους, λαμβάνουν εξατομικευμένα συμβουλές, πληροφορίες και παρότρυνση απευθείας από τους παίκτες, τους προπονητές και τα στελέχη της Μπάρτσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή