Νέες γραμμές παραγωγής έρχονται στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα

Νέες γραμμές παραγωγής έρχονται στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση που προέκυψε από την προ 15νθημέρου συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής 13 θυγατρικών πολυεθνικών επιχειρήσεων είναι ότι για πρώτη φορά, μετά την πεντάχρονη ύφεση στη χώρα μας, οι εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων έφυγαν από το Μέγαρο Μαξίμου με την αίσθηση ότι παγιώνεται ένα κλίμα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη χώρα και ότι η Ελλάδα απομακρύνεται από τον κίνδυνο επιστροφής στη δραχμή.

Το γεγονός επιβεβαιώθηκε και από την άνοδο της τιμής των ελληνικών ομολόγων, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&Ρ.

Και προς επίρρωσιν όλων των παραπάνω έρχεται τώρα να να γίνει γνωστό ότι μετά τις αποφάσεις της Unilever, μέσω της «Ελαΐς», και της Philip Morris International, μέσω της «Παπαστράτος», να φέρουν γραμμές παραγωγής από το εξωτερικό, θα ακολουθήσουν άλλες δύο θυγατρικές πολυεθνικών στη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2013, που θα πράξουν το ίδιο.

Στο γεγονός αυτό αναμένεται να συμβάλει και το ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης και εισάγεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία φιλικότερου περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις. Παράλληλα, αρχίζει να υλοποιείται η νέα εθνική στρατηγική για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου. 

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι άμεσα θα ακολουθήσει και δεύτερη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους πολυεθνικών, που έχουν παρουσία στην Ελλάδα. Ηδη ετοιμάζεται η σχετική λίστα. Ως γνωστόν, στην πρώτη περιλαμβάνονταν οι κ. Σπύρος Δεσσύλας (Ελαΐς Unilever), Νικήτας Ασπιώτης (PepsiCo), Περικλής Βασιλόπουλος (Specifar), Laurent Dereux (Nestle), Δημήτρης Πισιμίσης (BiC Violex S.A.), Pierre Deleplanque (Lafarge – ΑΓΕΤ Ηρακλής), Ζωούλλης Μηνάς (Αθηναϊκή Ζυθοποιία), Αγγελος Καρακώστας (COSCO), Γλαύκος Περσιάνης (Vodafone), Νικήτας Θεοφιλόπουλος (Παπαστράτος), Robert Van Pappelendam (Procter & Gamble), Georg Schroeckenfuchs (Novartis Hellas) και Κωνσταντίνος Μαχαίρας (ΑΒ Βασιλόπουλος Delhaize). 

Η Ελαΐς Unilever Hellas την τελευταία τετραετία έχει πραγματοποιήσει στη χώρα μας επενδύσεις 250 εκατ. ευρώ. Αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή σούπερ μάρκετ σε αξία πωλήσεων στην Ελλάδα, διαθέτει τρία εργοστάσια και δύο κέντρα αποθήκευσης και διανομής και απασχολεί περισσότερους από 770 εργαζομένους.

Με προσωπικό που ανήλθε το 2011 σε 10.438 άτομα, η «ΑΒ Βασιλόπουλος» κατατάσσεται ανάμεσα στους σημαντικότερους εργοδότες στην Ελλάδα, ενώ διαθέτει δίκτυο 266 καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Η Nestle απασχολεί στην Ελλάδα περισσότερα από 1.000 άτομα μόνιμο προσωπικό.

Τα επενδυτικά σχέδια της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για την περίοδο 2012 – 2015 προβλέπουν συνολικές επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Η «Παπαστράτος», θυγατρική της Philip Morris, πραγματοποίησε πρόσφατα τα εγκαίνια της νέας γραμμής παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού για στριφτά τσιγάρα στις εγκαταστάσεις της, στον Ασπρόπυργο.

Η εταιρεία Bic-Violex εξάγει σήμερα άνω του 90% της συνολικής παραγωγής σε πάνω από 150 χώρες του κόσμου. Το 2011 εμφάνισε συνολικές πωλήσεις ύψους 147 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές ανήλθαν στα 127 εκατ. ευρώ έναντι 107 εκατ. ευρώ το 2010 (+20%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της COSCO Pacific, η κίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στον τερματικό σταθμό φορτοεκφόρτωσης του προβλήτα ΙΙ στον Πειραιά κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 130% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Βάσει δηλαδή των στοιχείων αυτών, ο Πειραιάς έχει αναδειχθεί σε «πρωταθλητή», καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ όλων των εμπορευματικών σταθμών της COSCO στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή