«Τσιμπάνε» διαρκώς οι τιμές των ομολόγων του Δημοσίου

«Τσιμπάνε» διαρκώς οι τιμές των ομολόγων του Δημοσίου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πορεία για τα 50 λεπτά ανά ευρώ, των ελληνικών ομολόγων, έχουν τροχοδρομήσει τα hedge funds, συνεπικουρούμενα από το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε για το χρέος ολόκληρης της περιφέρειας της Ευρωζώνης μετά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδος από τη Standard & Poor’s. Ο στόχος των 50 λεπτών αναμένεται, μάλιστα, να επιτευχθεί, εκτός απροόπτου, εντός των αμέσως επομένων λίγων μηνών, εκτιμούν συμμετέχοντες στις ομολογιακές αγορές. Ηδη οι δεκαετείς τίτλοι ωρίμανσης 2023 ξεπέρασαν τα 50 λεπτά την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αποδόσεις που παρουσιάζουν στο έτος τα ελληνικά ομόλογα είναι εντυπωσιακές και ανέρχονται στο 80% από 1ης Ιανουαρίου και στο 185% από τα χαμηλά του Ιουνίου. Με βάση τους δείκτες αναφοράς για το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης της Bank of America Merrill Lynch, η επένδυση σε ελληνικά ομόλογα έφερε αποδόσεις 20 φορές υψηλότερες από τις αντίστοιχες στα γερμανικά ομόλογα.

Τα ελληνικά ομόλογα ολοκληρώνουν το έτος με επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου. Το μεγαλύτερο μέρος τους έχει συγκεντρωθεί στα χαρτοφυλάκια μεγάλων hedge funds, όπως τα Greylock Capital, Fir Tree, Brevan Howard, Adelante Asset Management και Third Point, αλλά και αμοιβαίων κεφαλαίων μεγάλων ξένων οίκων, όπως η Citigroup, της οποίας ο διακεκριμένος οικονομολόγος Willem H. Buiter έδινε πιθανότητες 90% στο σενάριο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, την ώρα που οι διαχειριστές κεφαλαίων της τράπεζας αγόρασαν ελληνικό χρέος, σύμφωνα με τους New York Τimes.

Η ύπαρξη πολύ μικρού stock ομολόγων μετά και την επαναγορά, μόλις 31 δισ. ευρώ ονομαστικής αξίας, καθιστά πολύ περιορισμένη την προσφορά και εύκολη τη συγκράτηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, σχολιάζουν οι αναλυτές. Την πεποίθηση ότι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχιστούν ασπάστηκε, άλλωστε, σε πρόσφατο σημείωμά της προς τους πελάτες της και η Goldman Sachs, η πρώτη που μίλησε ανοιχτά από το καλοκαίρι για αγοραστική ευκαιρία.

Η συμπεριφορά των ομολόγων έκτοτε, καθώς σχηματιζόταν φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση και προχωρούσε η εφαρμογή του προγράμματος, ήταν εντυπωσιακή.

Η μεσοσταθμική τιμή των 20 ελληνικών ομολόγων από τα 14,26 λεπτά στις 28 Ιουνίου κινήθηκε προς τα 20 λεπτά στις 24 Σεπτεμβρίου, τα 26 στις 21 Νοεμβρίου και τα 40,66 τα Χριστούγεννα, σχεδόν ένα μήνα μετά την επίσημη ανακοίνωση της επαναγοράς από το Eurogroup και δύο εβδομάδες αφού αυτή είχε ολοκληρωθεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών, στα 34 λεπτά. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η εκτόξευση της τιμής του 10ετούς ομολόγου από τα 16 σεντς στα τέλη Ιουνίου, στα 50 τα Χριστούγεννα.

Οι όγκοι συναλλαγών έχουν εκατονταπλασιαστεί από τα αναιμικά επίπεδα στα τέλη του 2011, όταν κλιμακωνόταν η πορεία προς το «κούρεμα» και οι αγοραστές εξέλειπαν. Ετσι, στην ΗΔΑΤ ο τζίρος τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στα 97 εκατ ευρώ από μόλις 1 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή