Οι τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις για ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ

Οι τελευταίες κρίσιμες εξελίξεις για ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκεπτικισμός επικρατεί στο Μαξίμου σχετικά με την πορεία ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, παρά το υψηλό τίμημα που προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι και σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει το 1,8 δισ. ευρώ για τις δύο εταιρείες.

Ενώ το ΤΑΙΠΕΔ έχει ανεβάσει ταχύτητες, αξιολογώντας τα μέχρι τώρα δεδομένα των μη δεσμευτικών προσφορών των 5 συνολικά ενδιαφερομένων έως πολύ ικανοποιητικά, σύγχυση και προβληματισμό προκαλούν στο Μαξίμου οι αντιδράσεις των ΗΠΑ για περαιτέρω επέκταση του ρωσικού παράγοντα στην Ευρώπη, αλλά και οι επιφυλάξεις των Βρυξελλών.

Η τελευταία παρέμβαση, από αμερικανικής πλευράς, έγινε σύμφωνα με πληροφορίες της «K» προ δεκαημέρου. Την Αθήνα επισκέφθηκε αθόρυβα στενός συνεργάτης του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ. Στις συναντήσεις που είχε με κυβερνητικά στελέχη στο υπουργείο Εξωτερικών, το ΥΠΕΚΑ και το πρωθυπουργικό γραφείο, διεμήνυσε ευθέως ότι την αμερικανική πλευρά δεν την χαροποιεί το γεγονός να βρεθούν ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ υπό ρωσικό έλεγχο. O απεσταλμένος του Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να διευκρίνισε ότι το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση πώλησης σε ρωσική εταιρεία μόνο της ΔΕΠΑ κάνοντας σαφή τη διαφωνία των ΗΠΑ με την είσοδο της Gazprom. Αντίστοιχα μηνύματα εισέπραξε και ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Δεν ήταν λίγοι οι υπουργοί που με αγωνία διατύπωναν το ερώτημα εάν πράγματι η Gazprom είναι το «φαβορί» στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ.

Στην Κομισιόν επισήμως, δεν υπάρχει ενιαία άποψη σχετικά με την πιθανή κατάληξη της ΔΕΠΑ σε ρωσικά χέρια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. H Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού δεν έχει εκφράσει μέχρι στιγμής καμία ένσταση σε σχέση με τις διαδικασίες και τα κριτήρια του διαγωνισμού για την ανάδειξη στρατηγικού επενδυτή στις δύο ελληνικές εταιρείες φυσικού αερίου. Αντιθέτως η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της οποίας προΐστατο ο κ. Ετινγκερ, έχει επισήμως ζητήσει με επιστολή του τον περασμένο Απρίλιο από τον τότε υπουργό ΠΕΚΑ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να μην αξιολογηθούν οι προσφορές για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ μόνο βάσει τιμήματος αλλά με γνώμονα τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική της χώρας. H στάση του κ. Ετινγκερ, όπως τονίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα στο θέμα αυτό.

«Είναι γνωστές σε εμάς οι προσπάθειες πίεσης που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε άλλους οργανισμούς όπως ο ΟΣΕ, και τα ΕΛΠΕ. Εκτιμώ πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την απαραίτητη σύνεση ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν με βάση το συμφέρον της και μόνο» δήλωσε προσφάτως ο γενικός διευθυντής της Gazpromexport Αλεξάντρ Μεντβέντεφ.

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη ΔΕΠΑ της οποίας είναι και βασικός προμηθευτής και σύμφωνα με πληροφορίες, προσφέρει τίμημα ύψους 900 εκατ. ευρώ χωρίς να το συναρτά με όρους. Ποσό περί του 1,8 δισ. ευρώ προσφέρει, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η έτερη ρωσική εταιρεία Negusneft για την από κοινού εξαγορά της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, το συνδέει ωστόσο με σειρά προϋποθέσεων. Ικανοποιητικό τίμημα, επίσης χωρίς προϋποθέσεις και όρους για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, προσφέρει η αζερική Socar.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή