Ολο και περισσότερο περιορίζουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις λόγω της συρρίκνωσης της παραγωγής, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον ρυθμό ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο. Η συνολική ζήτηση μειώθηκε σε ποσοστό κοντά στο 13%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2004 που άρχισαν να δημοσιοποιούνται στοιχεία σε μηνιαία βάση. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις ενεργοβόρες βιομηχανίες υποχώρησε σε ποσοστό 4,4% τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της ύφεσης στον κλάδο. Οι ήπιες καιρικές συνθήκες περιόρισαν τη χρήση κλιματιστικών για θέρμανση, με αποτέλεσμα η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια στα νοικοκυριά να υποχωρήσει σε ποσοστό 11,9%.
Η συνεχής μείωση της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια τα τελευταία έτη δυσκολεύει τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες επιταχυνόμενης ζήτησης και επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού, που έχουν προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών παραγωγών. Χθες η ΡΑΕ με απόφασή της δικαιώνει εν μέρει την εταιρεία Elpedison που έχει προσφύγει κατά της ΔΕΗ για το συμψηφισμό χρεών με το ΛΑΓΗΕ ως παραγωγός και προμηθευτής. Με την απόφασή της η ΡΑΕ κρίνει ότι «τον συμψηφισμό οφείλει να τον εφαρμόζει ο Λειτουργός της Αγοράς, και όχι ο ίδιος ο Συμμετέχων, απευθείας και αυτοβούλως». Σημειώνει ότι εν όψει των μειωμένων εσόδων του ΛΑΓΗΕ, ακριβώς λόγω της διευρυνόμενης κρίσης ρευστότητας της αγοράς, κρίνεται αναγκαίο ότι για την ορθή εφαρμογή του συμψηφισμού ο ΛΑΓΗΕ οφείλει να επιμερίζει τα διαθέσιμα σε αυτόν ποσά αναλογικά μεταξύ των παραγωγών, ανάλογα με τις εγχύσεις που αυτοί διενεργούν και ανεξαρτήτως της χρονικής βάσης στην οποία διενεργείται η εκκαθάριση (ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία). Κατά τη ΡΑΕ, η πρακτική συμψηφισμού που ακολουθεί η ΔΕΗ αποτελεί παράβαση του ρυθμιστικού πλαισίου από πλευράς του ΛΑΓΗΕ, ο οποίος καλείται σε διάστημα 15 ημερών να τη σταματήσει. «Στις παρούσες χρηματοοικονομικές συνθήκες, ο συμψηφισμός ποσών ανάμεσα στη ΔΕΗ/Προμήθεια και στη ΔΕΗ/Παραγωγή, συνεπάγεται την πλήρη εξόφληση των οφειλών προς τη ΔΕΗ/Παραγωγή, χωρίς όμως να εξοφλούνται ούτε στο σύνολό τους, ούτε ταυτόχρονα, οι αντίστοιχες οφειλές προς τους ιδιώτες παραγωγούς, πράγμα που αδιαμφισβήτητα εισάγει έντονη ασυμμετρία στην αγορά και ισχυρή στρέβλωση υπέρ της δεσπόζουσας επιχείρησης» σημειώνει η ΡΑΕ. Η αρμόδια αρχή παρατηρεί ότι διαφαίνεται, ότι η εφαρμογή των διατάξεων συμψηφισμού στις παρούσες χρηματοοικονομικές συνθήκες, συνεπάγεται έμμεσα, την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά τόσο της προμήθειας όσο και της παραγωγής, ενώ με την πρακτική αυτή δεν συμβάλει στη μείωση του υφιστάμενου και συνεχώς διευρυνόμενου ελλείμματος των συναλλαγών αλλά το επιτείνει.
Η ΡΑΕ συνιστά στον ΛΑΓΗΕ για λόγους ενίσχυσης της διαφάνειας και της δυνατότητας αποτελεσματικής παρακολούθησης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ να τηρεί διακριτό τραπεζικό λογαριασμό για τις συναλλαγές που σχετίζονται με αυτόν.
Κοινοποίηση στην Επ. Ανταγωνισμού
Η απόφαση της ΡΑΕ για την πρακτική συμψηφισμού της ΔΕΗ θα κοινοποιηθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού με σκοπό την από κοινού με τη ΡΑΕ διεξοδικότερη διερεύνηση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά της ΔΕΗ για την πρακτική συμψηφισμού έχουν προσφύγει οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί μέσω του Συνδέσμου τους ΕΣΑΗ. Ο ΕΣΑΗ υποστηρίζει ότι αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής της ΔΕΗ, είναι ο ΛΑΓΗΕ να μη διαθέτει τα απαιτούμενα έσοδα για να πληρώσει τα μέλη του Συνδέσμου για το ρεύμα που απορροφά από τις μονάδες τους. Εάν η ΔΕΗ ως προμηθευτής, εξοφλούσε πλήρως τις υποχρεώσεις της προς τον ΛΑΓΗΕ, τότε εκείνος θα όφειλε στους ιδιώτες λιγότερα από το ποσό των περίπου 100 εκατ. που τους χρωστάει σήμερα, αναφέρει η καταγγελία του ΕΣΑΗ. Αν δεν υπήρχαν οι πρακτικές αυτές της ΔΕΗ, τότε το χρέος των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ (ύψους 300 εκατ.) θα ήταν πολύ χαμηλότερο και δεν θα κινδύνευαν με διακοπή της προμήθειάς τους σε αέριο, και εκτοπισμό τους από την αγορά.