Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της τελευταίας πράξης της ανακεφαλαιοποίησης: οι συστημικές τράπεζες μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2012 την ερχόμενη εβδομάδα θα δημοσιεύσουν και τις προσκλήσεις για τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων για να αποφασίσουν την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Ηδη ανακοίνωσαν ότι την Τετάρτη 27 Μαρτίου θα δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα του 2012 η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, ενώ πιθανότατα την ίδια ημέρα θα ανακοινώσει αποτελέσματα και η Τράπεζα Πειραιώς. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η Alpha Bank. Παράλληλα έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων των συστημικών τραπεζών για να αποφασίσουν τη σύγκληση γενικής συνέλευσης με βασικό θέμα την παροχή εξουσιοδότησης προς το Δ.Σ. για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, θα αντανακλούν τη «χαμηλή πτήση» της οικονομίας. Δηλαδή, θα αποτυπώνουν τη μείωση των εσόδων από τραπεζικές εργασίες, την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ αναμένεται περαιτέρω διεύρυνση των αρνητικών καθαρών θέσεων τόσο σε επίπεδο τράπεζας όσο και σε επίπεδο ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι στο εννεάμηνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παρουσίασαν αρνητική καθαρή θέση ύψους 8,12 δισ. ευρώ σε επίπεδο τράπεζας και -4,5 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου.
Σημειώνεται ότι το πρόσθετο πλήγμα ύψους 500 εκατ. ευρώ κεφάλαια που αναγκάστηκαν να καταβάλουν οι τράπεζες στην κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο ως αντιστάθμισμα στη μη καταβολή τόκων για τις προνομιούχες μετοχές, δεν θα βαρύνει τα αποτελέσματα του 2012 αλλά της εφετινής χρήσης. Υπενθυμίζεται ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε ζημίες ύψους 2,45 δισ. ευρώ έναντι ζημιών 1,34 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2011, ενώ η Eurobank (βασικός μέτοχος της οποίας πλέον είναι η ΕΤΕ με ποσοστό 85%) παρουσίασε ζημίες ύψους 1,095 δισ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 575 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα.
Η Alpha Bank παρουσίασε για την εξεταζόμενη περίοδο ζημίες ύψους 711 εκατ. ευρώ έναντι απωλειών ύψους 566 στο εννεάμηνο του 2011.
Τέλος η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε ζημίες ύψους 1,253 δισ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 874 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο του 2012. Συνολικά οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες παρουσίασαν στο εννεάμηνο του 2012 ζημίες ύψους 5,5 δισ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 2,14 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2011.
Τα επόμενα βήματα
Για τις περισσότερες τράπεζες για τη συγκέντρωση της απαιτούμενης απαρτίας θα απαιτηθεί να πραγματοποιηθεί και δεύτερη επαναληπτική συνέλευση. Χρονικά χρειάζονται τουλάχιστον 20 ημέρες για τη λήψη των αποφάσεων, δηλαδή, περίπου την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Αμέσως μετά θα συνεδριάσουν τα Δ.Σ. των τραπεζών και θα οριστικοποιήσουν τους όρους και το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων. Πριν από το τέλος Απριλίου θα καταθέσουν τα ενημερωτικά δελτία των αυξήσεων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μόλις αυτά εγκριθούν θα αρχίσει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές οι αυξήσεις θα είναι πολύ κοντά χρονικά, με διαφορά εβδομάδας. Οι τράπεζες για να διατηρήσουν την ιδιωτική φυσιογνωμία τους θα πρέπει οι ιδιώτες μέτοχοι να καλύψουν το 10% των αυξήσεων κεφαλαίου. Αν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το 10%, τότε το σύνολο της αύξησης θα καλυφθεί από το ΤΧΣ και ο έλεγχος θα περάσει στο Ταμείο.
Τα ποσά που χρειάζονται οι συστημικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους έχουν καθοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος: 9,5 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 5,8 δισ. ευρώ για τη Eurobank, 4,5 δισ. ευρώ για την Alpha Bank και σε 7,3 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Αθροιστικά οι συστημικές τράπεζες χρειάζονται 28 δισ. ευρώ, ωστόσο είναι πιθανό ορισμένες να επιχειρήσουν να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια για να ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει ότι το χρονοδιάγραμμα και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης δεν θα αλλάξουν για καμία τράπεζα, ωστόσο μπορεί να δοθεί μια άτυπη παράταση λίγων εβδομάδων, εντός του Μαΐου, για την άσκηση των δικαιωμάτων.