Με ψυχραιμία αλλά και έκδηλη αγωνία για το μέλλον των επενδύσεών τους στην Κύπρο παρακολουθούν οι Ελληνες επιχειρηματίες τις δημοσιονομικές αναταράξεις στη Μεγαλόνησο. Το 2012 η αξία των ελληνικών εξαγωγών ανήλθε στο ύψος του 1 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερες από 100 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα στο νησί. Παράλληλα υπολογίζεται ότι την τελευταία τριετία ξεπέρασαν τις 1.500 οι επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στην Κύπρο για φορολογικούς σκοπούς τα τελευταία χρόνια. Οπως δηλώνει στην «Κ» η κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, «η Κύπρος, λόγω της κρίσης, έχει υποχωρήσει στην 4η θέση των καλύτερων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα. Ηδη από την απώλεια 60 εκατ. ευρώ στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Μεγαλόνησο το 2012, έπειτα από υποχώρηση της τάξης του 6%, καταγράφεται η χειρότερη επίδοση από το 2007. Η περυσινή υποχώρηση στάθηκε από μόνη της ικανή να ακυρώσει όλη την αύξηση που είχε καταγραφεί την περίοδο 2007 – 2011 και να οδηγήσει σε μείωση του μεριδίου της Κύπρου, μεταξύ των χωρών της νέας διεύρυνσης, στο 56,7%». Οπως διευκρινίζει η κ. Σακελλαρίδη, «μία πιο προσεκτική ματιά στα στατιστικά δεδομένα θα μας δώσει μία καλύτερη εικόνα των κινδύνων που δημιουργούνται για το προσεχές διάστημα στο διμερές εμπόριο των δύο χωρών, αλλά και για την ελληνική οικονομία συνολικά».
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, το σύνολο των ελληνικών Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Κύπρο (επενδυτική θέση) ξεπερνάει τα 3,1 δισ. ευρώ. Θυγατρικές στην Κύπρο διαθέτουν μεταξύ άλλων οι εισηγμένες εταιρείες ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca-Cola Hellenic, Autohellas (όπου η ζήτηση σε σημαντικό βαθμό επηρεάζεται από την τουριστική ζήτηση), η Τηλέτυπος (Mega Κύπρου) κ.ά.
Μεταξύ άλλων, ο όμιλος Φουρλή διατηρεί στην Κύπρο τo ΙΚΕΑ και τα καταστήματα INTERSPORT, ενώ το 2011, έτερο μέλος της οικογένειας Φουρλή προέβη στο άνοιγμα καταστήματος Leroy Merlin στη Λευκωσία.
Επιπλέον, στην ίδρυση θυγατρικής στην Κύπρο προχώρησε η Kleemann Ηellas.
Πέραν αυτών, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που είτε εξάγουν ένα μέρος των προϊόντων τους στην κυπριακή αγορά (π.χ. καλλυντικά, τρόφιμα, ξυλεία) είτε αναλαμβάνουν και υλοποιούν έργα στον χώρο των κατασκευών και της πληροφορικής.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εγγεγραμμένες 4.000 εταιρείες, εκ των οποίων 414 (ή άνω του 10%) είναι ελληνικές.
Ομως ο αριθμός καταγράφεται σταθερά αυξητικός τους τελευταίους μήνες ως προς το ενδιαφέρον ελληνικών εταιρειών για ανάληψη έργων στην Κύπρο. Ενώ το 2009 ήταν εγγεγραμμένες 59 εταιρείες, το 2010 ο αριθμός τους ανήλθε στις 248.
Συνολικά 99 εταιρείες ανέλαβαν, την περίοδο 2009-2011, έργα που προκηρύχθηκαν από το κυπριακό Δημόσιο.