Χρήση χρεωστικών κατά της φοροδιαφυγής

Χρήση χρεωστικών κατά της φοροδιαφυγής

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι χρεωστικές κάρτες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα προσεγγίζουν τα 10 εκατομμύρια.

Σχεδόν κάθε πολίτης έχει τουλάχιστον από μία χρεωστική κάρτα, η χρήση της οποίας εάν αυξανόταν θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικό πλήγμα κατά της φοροδιαφυγής και γενικότερα της παραοικονομίας», αναφέρει στην «Κ» διευθυντικό στέλεχος τράπεζας, με σημαντικό μερίδιο αγοράς στον τομέα του πλαστικού χρήματος.

Τα αποτελέσματα έρευνας για τη χρήση πλαστικού χρήματος στην Ελλάδα, για λογαριασμό της Visa, επιβεβαιώνουν την άποψη αυτή: μια αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών στη χώρα μας κατά 5%, 10% και 15% θα οδηγούσε σε μείωση της παραοικονομίας κατά 2%, 3% και 5% αντίστοιχα, δηλαδή 1 – 2,5 δισ. ευρώ. Τα επιπλέον κρατικά έσοδα που θα προέκυπταν από την απόδοση του ΦΠΑ θα ανέρχονταν σε περίπου 230 – 575 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό από τις αρχές του 2012, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η εξόφληση υπηρεσιών που προσφέρουν επιτηδευματίες και αφορούν συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται μέσω καρτών, επιταγών ή τραπεζικών λογαριασμών, αποκλειόμενης της εξόφλησης με μετρητά. Ως αξία συναλλαγής θεωρείται το συνολικό ποσό, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Κατά πόσον, όμως, έχει συμβάλει το σχετικό μέτρο στην αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και κατ’ επέκτασιν στη μείωση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας;

Οπως επισημαίνουν στην «Κ» στελέχη τραπεζών αλλά και στελέχη οργανισμών καρτών, το όριο που έχει τεθεί πάνω από το οποίο αγορές δεν μπορούν να γίνουν με μετρητά είναι αρκετά υψηλό και θα πρέπει να μειωθεί προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι ορατά. «Η χρήση πλαστικού χρήματος για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ κυμαίνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια μεταξύ 1,5% και 2% του συνολικού αριθμού των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι κάτοχοι των καρτών της τράπεζάς μας», αναφέρει στην «Κ» στέλεχος διεύθυνσης καρτών τράπεζας που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. «Δεν έχει παρατηρηθεί διαφορά από την ισχύ του μέτρου όσον αφορά την αύξηση συναλλαγών με πλαστικό χρήμα για ποσά άνω των 1.500 ευρώ. Η διαφορά θα φανεί μόνο στην περίπτωση που πέσει το όριο και ταυτόχρονα λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να τηρηθεί με αυστηρότητα», προσθέτει.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως τονίζεται από αρμόδια τραπεζικά στελέχη, ότι σε χώρες όπου η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών για αγορές είναι ευρεία –στην Ελλάδα γίνονται σε αριθμό μόνον δύο συναλλαγές κατά μέσον όρο με χρεωστικές κάρτες τον χρόνο και είκοσι με πιστωτικές– η παραοικονομία σε μέγεθος είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT