Οι αναταράξεις στην Κύπρο έσβησαν τα κέρδη του 2013 στο Χ.Α.

Οι αναταράξεις στην Κύπρο έσβησαν τα κέρδη του 2013 στο Χ.Α.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επτά συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 16 Μαρτίου 2013 οπότε ανακοινώθηκε η απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων μέχρι και σήμερα προκάλεσαν την απώλεια 2,553 δισ. ευρώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Ετσι, οι αναταράξεις στην Κύπρο έσβησαν τα κέρδη του 2013 στο Χ.Α. Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε συνολικά 8%. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης κατεγράφη νέο χαμηλό έτους στις 849,62 μονάδες, με τη χρηματιστηριακή αξία της αγοράς να αντιπροσωπεύει το 17,40% του φετινού ΑΕΠ της χώρας. Ο φετινός Μάρτιος αναδεικνύεται μέχρι στιγμής ο χειρότερος μήνας για την αγορά μετοχών. Πρόκειται για τον πρώτο μήνα που κλείνει με αρνητική απόδοση, από τον Ιούλιο του 2012 (-2,73%). Ειδικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε σημειώσει μηνιαία κέρδη 8,04% τον Αύγουστο του 2012, 14,27% τον Σεπτέμβριο, 8,42% τον Οκτώβριο, 0,98% τον Νοέμβριο και 12,21% τον Δεκέμβριο. Η τάση συνεχίστηκε και στο πρώτο δίμηνο του 2013, με μηνιαία κέρδη 8,69% και 2,15% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αντίστοιχα (ο αμέσως χειρότερος μήνας για τον Γ.Δ. από πλευράς απόδοσης είναι ο Μάιος του 2012, στη διάρκεια του οποίου οι απώλειες είχαν διαμορφωθεί σε 24,93%). Υπογραμμίζεται ότι από τις 18 συνεδριάσεις του φετινού μήνα, μόνο σε έξι ο Γενικός Δείκτης κατόρθωσε να κλείσει με θετικό πρόσημο. Ετσι, με την ολοκλήρωση της τελευταίας συνεδρίασης του μήνα, η στατιστική εικόνα της αγοράς είχε ως εξής:

Η εβδομάδα των τριών τελευταίων συνεδριάσεων ολοκληρώθηκε με απώλειες 6,59% για τον Γενικό Δείκτη και με απώλειες 5,48% για τον τραπεζικό. Ο Μάρτιος αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 13,77% και από τον τραπεζικό κλάδο 26,58%. Η ολοκλήρωση του α΄ τριμήνου του 2013 έφερε τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να υποχωρεί 4,26% και τον τραπεζικό να καταγράφει σημαντικές απώλειες 44,22%. Η μέση μεικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE25, μόνο επτά από αυτές και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola, Eurobank Properties, Folli Follie Group, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ, τερμάτισαν το χρηματιστηριακό τρίμηνο με θετική ποσοστιαία μεταβολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του Μαρτίου μόλις έξι συνεδριάσεις έκλεισαν με θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, έναντι δώδεκα πτωτικών. Στο ίδιο διάστημα, ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε συνολικά σε ποσοστό 26,58%, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες για το α΄ τρίμηνο σε 44,22%. H εγχώρια αγορά των μετοχών παραμένει σε τροχιά των εξελίξεων στην Κύπρο. Το ζητούμενο είναι να αξιολογήσει η αγορά τις επιπτώσεις από το «κούρεμα» των καταθέσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν παρουσία στην κυπριακή αγορά.

Για το αμέσως επόμενο διάστημα, η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει νευρικότητα στο ελληνικό ταμπλό, με μεγαλύτερη εκκρεμότητα αυτή της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου αλλά και της υλοποίησης αποκρατικοποιήσεων με σημείο αναφοράς τον ΟΠΑΠ. Ωστόσο, διατηρείται αισιοδοξία ότι μη τραπεζικοί τίτλοι, κυρίως της υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα συνεχίσουν να προσελκύουν αγοραστικό ενδιαφέρον, με τους επενδυτές να έχουν πλέον σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για τα μεγέθη των εισηγμένων, μετά και την ολοκλήρωση της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων. Οπως προκύπτει και από τα στατιστικά στοιχεία Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2013, οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στις εταιρείες με υψηλό δείκτη εξωστρέφειας και σταθερές ταμειακές ροές. Το Χρηματιστήριο όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές αγορές θα επαναλειτουργήσουν την Τρίτη, λόγω του καθολικού Πάσχα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT