Στην προοπτική ενσωμάτωσης όλων των μικρών τραπεζών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Οπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας: «Μέχρι τέλος Ιουλίου θα πρέπει να υπάρξει στρατηγική για το σύνολο του τραπεζικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών τραπεζών, που θα πρέπει να εκπονηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα». «Πρέπει να εξετάσουμε», συνέχισε, «και έχουμε και την επιλογή, εάν αυτό είναι επιθυμητό, οι τέσσερις συστημικές να μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι το τέλος Ιουλίου, ως ενσωματωτές των μικρότερων τραπεζών». Οπως σημείωσε αυτό μπορεί να γίνει μέσω της εξαγοράς των μικρότερων τραπεζών, από τις συστημικές, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο.
Υπενθυμίζεται ότι ως συστημικές τράπεζες έχουν κριθεί η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Από τις μη συστημικές ήδη έχουν ενσωματωθεί η Εμπορική Τράπεζα στην Alpha καθώς και οι Γενική, Αγροτική και Millennium στην Τράπεζα Πειραιώς. Απομένουν να ενσωματωθούν η «νέα» Proton, το «νέο» Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς και όσες από τις: Τράπεζα Αττικής, Probank, FBB και Πανελλήνια δεν καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν από τους μετόχους τους. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Αττικής πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου και το ΤΣΜΕΔΕ επιδιώκει να καλύψει το σύνολο της αύξησης. Επίσης η Probank ανακοίνωσε χθες ότι θα επιδιώξει τη διατήρηση της αυτονομίας της. Οπως έχουν προσδιοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Αττικής είναι 396 εκατ. ευρώ, της Probank 282 εκατ. ευρώ, της FBB 168 εκατ. και της Πανελλήνιας σε 78 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου επανέλαβε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών θα γίνει υποχρεωτικώς μέχρι τέλη Απριλίου από τα 50 δισ. τα οποία είναι διαθέσιμα και επαρκούν για την ανακεφαλαιοποίηση. Σε ό,τι αφορά την πώληση των τραπεζών που θα περάσουν στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σημείωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους. «Μακάρι να υπήρχε, όμως δεν υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ακόμα ότι θα ενισχυθεί η διοικητική δομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας λόγω του σημαντικού ρόλου που θα διαδραματίσει στην ελληνική οικονομία από τώρα και στο εξής.
Εν τω μεταξύ, τον περασμένο Μάρτιο περιορίστηκε η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος, αποτέλεσμα της βελτίωσης των συνθηκών στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο τέλος Μαρτίου η συνολική χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα διαμορφώθηκε στα 91,95 δισ. ευρώ έναντι 96,39 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Αναλυτικότερα, η χρηματοδότηση μέσω της ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα τέλη Μαρτίου στα 70,733 δισ. ευρώ από 75,23 δισ. τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Ο δανεισμός των τραπεζών από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας, τον ELA, διαμορφώθηκε στα 21,22 δισ. από 21,16 δισ. που ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου.