Η ανακεφαλαιοποίηση στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα – Προβόπουλου

Η ανακεφαλαιοποίηση στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα – Προβόπουλου

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόοδος της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γιώργου Προβόπουλου. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η πρόοδος του εγχειρήματος και μέχρι το τέλος του μήνα, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, θα έχουν λάβει όλες τις σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Επίσης συζήτησαν ζητήματα που συνδέονται με τη διαμόρφωση της στρατηγικής για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος Ιουλίου θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η στρατηγική για το σύνολο του τραπεζικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών τραπεζών, που θα πρέπει να εκπονηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), την ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα. Οπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας πριν από λίγες ημέρες μιλώντας στη Βουλή, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο οι μικρές και μεσαίες τράπεζες που δεν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια από παλαιούς ή νέους μετόχους να ενσωματωθούν στις συστημικές τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι ως συστημικές τράπεζες έχουν κριθεί η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Από τις μη συστημικές ήδη έχουν ενσωματωθεί η Εμπορική Τράπεζα στην Alpha καθώς και οι Γενική, Αγροτική και Millennium στην Τράπεζα Πειραιώς. Απομένουν να ενσωματωθούν η «νέα» Proton, το «νέο» Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς και όσες από τις: Τράπεζα Αττικής, Probank, FBB και Πανελλήνια δεν καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν από τους μετόχους τους. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Αττικής πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου και το ΤΣΜΕΔΕ επιδιώκει να καλύψει το σύνολο της αύξησης. Επίσης η Probank ανακοίνωσε χθες ότι θα επιδιώξει τη διατήρηση της αυτονομίας της. Οπως έχουν προσδιοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Αττικής είναι 396 εκατ. ευρώ, της Probank 282 εκατ. ευρώ, της FBB 168 εκατ. και της Πανελλήνιας σε 78 εκατ. ευρώ.

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη επαναληπτική γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, για την αύξηση κεφαλαίου, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας. Οι σχετικές με την αύξηση αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη δεύτερη επαναληπτική συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 23 Απριλίου.

Η διοίκηση της τράπεζας ήδη έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής συμμετοχής που εκτιμάται σε 500 με 550 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα θα αξιοποιήσει κεφάλαια ύψους 440 εκατ. ευρώ που αποτελούν πρόσθετες κεφαλαιακές ενισχύσεις που θα καταβάλει η Societe Generale για τη Γενική (170 εκατ. ευρώ) και η Millennium για τη θυγατρική της στην Ελλάδα (270 εκατ. ευρώ).

Επιδίωξη της Πειραιώς είναι να πετύχει όσο το δυνατό υψηλότερη ιδιωτική συμμετοχή περιορίζοντας αντίστοιχα την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών.

Μέχρι το τέλος του Απριλίου θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις τόσο η Εθνική Τράπεζα (29/4) όσο και η Εurobank (30/4). Η διοίκηση της ΕΤΕ επιδιώκει εκτός της συμμετοχής των μετόχων της και την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών.

Τις σχετικές δυνατότητες εξετάζει και η διοίκηση της Eurobank. Σημειώνεται ότι η ιδιωτική συμμετοχή της Εθνικής διαμορφώνεται στα 785,6 εκατ. ευρώ και της Eurobank στα 413,9 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή