Φωτοβολταϊκά – ρύποι οδηγούν σε εκτροχιασμό το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ

Φωτοβολταϊκά – ρύποι οδηγούν σε εκτροχιασμό το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκτροχιασμό οδηγούν το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ τα φωτοβολταϊκά και οι ρύποι, δυσκολεύοντας περαιτέρω τις προσπάθειες του ΥΠΕΚΑ για μηδενισμό του ελλείμματος το 2014, όπως προβλέπουν οι δεσμεύσεις της χώρας έναντι του Μνημονίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Απριλίου, το σωρευτικό έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ στο τέλος του 2013 θα φτάσει στα 722,07 εκατ. ευρώ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 695,93 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2014 θα φτάσει στο 1,470 δισ. ευρώ έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,389 δισ. ευρώ, ενώ για πρώτη φορά γίνεται πρόβλεψη και για το έτος 2015 που αναφέρεται σε έλλειμμα της τάξης των 1,633 δισ. ευρώ.

Η αύξηση, στην πρόβλεψη για το έλλειμμα κατά 70 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014, αποδίδεται από το ΛΑΓΗΕ στην αλλαγή του σεναρίου διείσδυσης των φωτοβολταϊκών αλλά και στη μείωση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

Η διόγκωση του ελλείμματος αποδίδεται από το ΛΑΓΗΕ και στις χαμηλές τιμές που εμφανίζει η χονδρεμπορική αγορά. Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τη διείσδυση των ΑΠΕ και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών που εκτόξευσαν το έλλειμμα, σημειώνεται ότι από 1.768 MW φωτοβολταϊκών τον Μάρτιο, τον Απρίλιο φτάσαμε στα 1.915 MW έναντι εκτίμησης για 1.813 MW. Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, η πρόβλεψη για τον Απρίλιο ήταν στα 363 MW από 346 MW τον Μάρτιο και τελικά εγκαταστάθηκαν μόλις 13 MW ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό οικιακών φωτοβολταϊκών στα 359 MW. Στο τέλος του 2013 η συνολική ισχύς από οικιακά φωτοβολταϊκά προβλέπεται να φτάσεις τα 500 ΜW.

Στις υπόλοιπες τεχνολογίες πάντως η εκτίμηση του ΛΑΓΗΕ είναι ότι θα υπάρξουν μικρές προσθήκες (περίπου 60 MW αιολικών, 4 MW μικρών υδροηλεκτρικών, 10 MW βιομάζας και 3 MW ΣΗΘΥΑ). H κατάσταση που διαμορφώνεται σε σχέση με το κόστος των ΑΠΕ και το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ καθιστά άκρως αναγκαία την επίσπευση των μέτρων για την εξυγίανση της αγοράς, τα οποία αναμένονται για μετά το Πάσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή