Επιδρομή εταιρειών χαμηλού κόστους στο «Βενιζέλος»

Επιδρομή εταιρειών χαμηλού κόστους στο «Βενιζέλος»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εναέριες» εντάσεις σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες, με την έναρξη της θερινής περιόδου να βρίσκει την πυκνότητα των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους έντονη στους ελληνικούς ουρανούς.

Η ιρλανδική Ryanair έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση κατά του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», ζητώντας τον μηδενισμό των τελών αεροδρομίου για κάθε νέα σύνδεση που θα ανοίξει η εταιρεία από την Αθήνα, προκειμένου να φέρει στη χώρα, όπως υποστηρίζει, 10 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) από την πλευρά του απαντά στη Ryanair ότι λειτουργεί σαν κομήτης, ανοιγοκλείνοντας συνδέσεις, χωρίς να επενδύει μακροχρόνια στην αεροπορική αγορά.

Το υψηλό κόστος χρήσης του ΔΑΑ, πάντως, αποτελεί μια πραγματικότητα με την οποία αντιδρά η πλειονότητα των αεροπορικών εταιρειών. Γεγονός επίσης παραμένει ότι η πλειονότητα των χαμηλού κόστους αεροπορικών εταιρειών δραστηριοποιείται στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, όπου το κόστος χρήσης είναι σημαντικά μειωμένο, με το επίπεδο των υπηρεσιών ωστόσο να μη διατηρείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Και κάπου εκεί προκύπτει η κόντρα, η οποία έφερε στο φως της ελληνικής πραγματικότητας και κάποιες από τις πρακτικές της ιρλανδικής εταιρείας.

Η Ryanair έχει αρκετές φορές ξεκινήσει πτήσεις τις οποίες στη συνέχεια διέκοψε αιφνιδιαστικά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Βόλου. Εκεί, ύστερα από διαμάχη με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα διακόψει από τον Σεπτέμβριο τις συνδέσεις που είχε προγραμματίσει. Σε παρόμοιες κινήσεις έχει προχωρήσει και στην περίπτωση της Κω και της Ρόδου. Κάτι ανάλογο έκανε και στη Μασσαλία, από όπου αποχώρησε αιφνιδιαστικά, κατόπιν διαφωνιών με επίκεντρο φορολογικά ζητήματα.

Νέες είσοδοι

Στο μεταξύ, πέραν των 11 χαμηλού κόστους αεροπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, φέτος το καλοκαίρι αρκετές είναι εκείνες που θα κάνουν την εμφάνισή τους σε περιφερειακά κυρίως αεροδρόμια.

Η ελβετική αεροπορική εταιρεία Helvetic Airways, η οποία εκτελεί προγραμματισμένα δρομολόγια για λογαριασμό της Swiss, αλλά και τσάρτερ πτήσεις σε όλη την Ευρώπη, ξεκίνησε συνεργασία με τον τουριστικό οργανισμό Kuoni, με στόχο νέες πτήσεις προς τα ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα εκτελεί το καλοκαίρι ναυλωμένες πτήσεις προς Ελλάδα, προωθώντας πακέτα διακοπών της Kuoni. Η Helvetic θα πετά προς Μύκονο, Κω, Σαντορίνη, Ηράκλειο, Ζάκυνθο και Κέρκυρα, αλλά και προς το Μπόντρουμ, στα τουρκικά παράλια.

Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία Transavia εγκαινιάζει νέα πτήση από Αμστερνταμ προς Κύθηρα, ενώ θα επαναφέρει τις πτήσεις προς Καλαμάτα. Οι πτήσεις πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, από 22 Απριλίου έως και 7 Οκτωβρίου. Από τις 25 Απριλίου πετά από Αϊντχόφεν προς Κω, δύο φορές την εβδομάδα, ενώ επανέφερε παλαιότερο δρομολόγιό της, από Ρότερνταμ προς Ρόδο, με δύο πτήσεις την εβδομάδα από τις 28 Απριλίου. Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Germania θα πετά προς Κέρκυρα από την Ερφούρτη, με μία πτήση την εβδομάδα από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, αλλά και από Βρέμη προς Ηράκλειο, με μία πτήση την εβδομάδα από τις 8 Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, η Austrian Airlines στο θερινό πρόγραμμά της για το 2013, εκτός από τις απευθείας πτήσεις που έχει όλο τον χρόνο από Βιέννη για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει προγραμματίσει απευθείας πτήσεις από Γκρατς για Σαντορίνη, από Λιντζ για Κω, από Βιέννη για Χίο, Μυτιλήνη και Πάτρα.

Πτήσεις προς τα ελληνικά νησιά θα πραγματοποιεί και η αεροπορική εταιρεία Condor, του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook, αρχής γενομένης από τις 23 Μαΐου, με εβδομαδιαίες πτήσεις από Μόναχο για Σκιάθο μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του airline route, η εταιρεία μειώνει σε μία τις δύο εβδομαδιαίες πτήσεις από Ντύσελντορφ για Κω, καταργεί την πτήση από Πάτερμπορν (Ρηνανία-Βεστφαλία) προς Ρόδο, ενώ αυξάνει σε δύο εβδομαδιαίως τις πτήσεις στο δρομολόγιο Φρανκφούρτη – Χανιά και σε 4 από 3 εβδομαδιαίως στο δρομολόγιο Στουτγάρδη – Ηράκλειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή