Κρίσιμο σήμα κινδύνου από τη «βαριά» βιομηχανία

Κρίσιμο σήμα κινδύνου από τη «βαριά» βιομηχανία

40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθίζηση της εσωτερικής ζήτησης για χάλυβα και η πενταετής αδυναμία τεσσάρων διαδοχικών κυβερνήσεων να βρουν λύση στο πρόβλημα της πανάκριβης ενέργειας για την ενεργοβόρο βιομηχανία «λιώνουν» τις χαλυβουργικές επιχειρήσεις. Ολοκαίνουργες μηχανές σταματούν και εργοστάσια δουλεύουν λιγότερο γιατί δεν αντέχουν μεγαλύτερους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. «Οσο περισσότερο πουλάς, τόσο περισσότερο χάνεις», λέει στην «Κ» εργαζόμενος σε επιχείρηση της Κεντρικής Ελλάδας.

Οι ελληνικές μονάδες αδυνατούν να ανταγωνισθούν τις ιταλικές και τις ισπανικές, λόγω του ενεργειακού κόστους, σημειώνουν στελέχη της βιομηχανίας του χάλυβα. Μετά τον Σεπτέμβριο του 2011, οπότε επιβλήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης με στόχο να εισπράξει το Δημόσιο 200 εκατ. ευρώ, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη. Αυτός ο φόρος, σύμφωνα με μία μελέτη του ΙΟΒΕ, κατέστρεψε 46.000 θέσεις εργασίας και συνέβαλε στην αφαίρεση 2 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή