Πλειστηριασμοί 2,5 δισ. για 8.110 ακίνητα το πρώτο τετράμηνο

Πλειστηριασμοί 2,5 δισ. για 8.110 ακίνητα το πρώτο τετράμηνο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο τετράμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν πλειστηριασμοί ύψους 2,5 δισ. ευρώ για 8.110 ακίνητα, σύμφωνα με στοιχεία από τα δικαστήρια της χώρας. Πρόκειται για πλειστηριασμούς στους οποίους πρωτοστατεί το Δημόσιο, αλλά και αξιώσεις που είναι μεταξύ ιδιωτών, στον βαθμό που η προστασία της κύριας κατοικίας έως 200.000 ευρώ από οφειλές προς τις τράπεζες έχει περιορίσει το φαινόμενο των μαζικών πλειστηριασμών για χρέη από στεγαστικά δάνεια. Ο αριθμός των πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο τετράμηνο του έτους κινείται περίπου στα περυσινά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας ότι το προστατευτικό πλαίσιο λειτουργεί προς το παρόν αποτρεπτικά στη μαζική εκποίηση ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 οι πλειστηριασμοί διαμορφώθηκαν στις 26.000, από 44.000 το 2011 και 52.000 το 2009.

Το θέμα της επέκτασης του προστατευτικού καθεστώτος για ένα ακόμη έτος, δηλαδή έως το τέλος του 2014, έθεσε χθες εκ νέου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ενυπόθηκα δάνεια, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επέμεινε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο τέλος του έτους. Την παράταση της απαγόρευσης ζήτησαν από την πλευρά τους και οι καταναλωτικές οργανώσεις ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, η οποία υπήρξε ο εμπνευστής του πτωχευτικού νόμου –γνωστός ως νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά–, βασικές διατάξεις του οποίου τροποποιούνται με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή. Η κ. Κατσέλη άσκησε κριτική στη διάταξη που εισάγεται στον νόμο και υποχρεώνει τον δανειολήπτη που υποβάλει αίτηση για να υπαχθεί στον νόμο να καταβάλλει το 10% της ελάχιστης μηνιαίας καταβολής της τελευταίας ενήμερης δόσης, με ελάχιστο τα 40 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, η υποχρεωτική μηνιαία δόση προωθείται για να «συγκαλύψει το πρόβλημα των αυξανόμενων επισφαλειών των τραπεζών, επιτρέποντάς τους να εμφανίζουν τα δάνεια αυτά ως ενήμερα και όχι ως επισφαλή». Από την πλευρά των καταναλωτικών οργανώσεων, κριτική, μεταξύ άλλων, ασκήθηκε στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας τους εξωδικαστικού συμβιβασμού, θεωρώντας ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του χρόνου έως την εκδίκαση των υποθέσεων, που ήδη φθάνει έως και το 2013!

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT