ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Play: η μεγαλύτερη ελληνική επένδυση στην Πολωνία

Τη μεγαλύτερη ελληνική επένδυση στην Πολωνία παρουσίασε χθες η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play, η οποία ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων Π. Γερμανού. Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο του Polish-Greek Economic Forum, το οποίο διοργάνωσαν από κοινού το υπουργείο Οικονομίας της Πολωνίας, η ελληνική πρεσβεία στην Πολωνία και το Πολωνικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δεδομένου ότι η Πολωνία αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ανατολικής Ευρώπης και μία από τις πιο αναπτυσσόμενες αγορές, καταγράφοντας σταθερό ρυθμό ανάπτυξης από το 2010 μέχρι σήμερα.

Στο φόρουμ συμμετείχε με εισήγησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ παρευρέθησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Παναγιώτης Μίχαλος, γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων και αναπτυξιακής συνεργασίας. Για την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play, μίλησε στο συνέδριο ο κ. Βασίλης Μπίλης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου εταιρειών Πάνου Γερμανού, ο οποίος υπογράμμισε τα εξής: «Η πολωνική αγορά διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να προσελκύσει ελληνικές επενδύσεις λόγω του μεγάλου πληθυσμού της, του σταθερού φορολογικού πλαισίου και της βοήθεια που λαμβάνει κανείς από τις τοπικές αρχές».

Η Play, τόνισε ο κ. Μπίλης, «έχει αναπτύξει το πιο σύγχρονο ιδιόκτητο δίκτυο κινητής στη χώρα και κερδίζει συνεχώς μερίδια αγοράς.

Η εταιρεία διαθέτει πάνω από 1.000 καταστήματα και, μέσα σε 6 χρόνια, έχει κατακτήσει επάξια το 18% της αγοράς ξεπερνώντας τα 10 εκατομμύρια συνδρομητές. Σήμερα 7 στους 10 συνδρομητές στην Πολωνία, που αποφασίζουν να αλλάξουν τηλεπικοινωνιακό πάροχο, επιλέγουν την Play, ενώ το 2012 η εταιρεία κατέκτησε μερίδιο 65% στις φορητότητες, το οποίο υπερβαίνει τους 800.000 χρήστες κινητής». Η επένδυση της Play, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, αποτελεί πρότυπο για το πώς η ελληνική τεχνογνωσία και η καινοτομία μπορούν να κατακτήσουν τις αγορές του εξωτερικού και μέσω της επιτυχίας να επιστρέψουν πολλαπλασιαστικά κεφάλαια προς επένδυση στην ελληνική αγορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε από την εταιρεία Olympia του ομίλου Γερμανού, με στόχο τη στήριξη επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.