Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta αντί 652 εκατ.

Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta αντί 652 εκατ.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και το επενδυτικό σχήμα Emma Delta υπέγραψαν χθες το μεσημέρι διά των Στ. Σταυρίδη, προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, και Δ. Μελισσανίδη, μετόχου του επενδυτικού σχήματος, τη σύμβαση για την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε. Το τίμημα που πρόσφερε η αγοράστρια εταιρεία είναι 652 εκατ. ευρώ, 622 άμεσα καταβλητέα, ενώ τα 30 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε βάθος 10 ετών. Με τα χρήματα αυτά η Emma Delta ελέγχει και το μάνατζμεντ της εταιρείας.

Στροφή

Η συμφωνία έγινε δυνατή, μετά τη «στροφή» την τελευταία εβδομάδα της αγοράστριας εταιρείας, που εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις ως προς τις συμβάσεις προμηθειών της εταιρείας των λαχείων, όπως τις διατύπωσε την Παρασκευή για μια ακόμα φορά και εγγράφως προς το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς όμως να τις θέτει ως όρο για την αποδοχή ή μη της συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε σύσκεψη που έγινε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης εκφράσθηκε εκ μέρους των επενδυτών η ανησυχία ότι μια ενδεχόμενη περαιτέρω καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης θα είχε ως πιθανό αποτέλεσμα τη δημιουργία πρόσθετων «τετελεσμένων», με αποτέλεσμα να πρυτανεύσει μεταξύ των επενδυτών η λογική «ας μπούμε στον οργανισμό και ας επιχειρήσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα από τη διοίκησή του». Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι μετά την υπογραφή της χθεσινής σύμβασης θα υπάρξει «παύση των εχθροπραξιών» στο μέτωπο των συμβάσεων των προμηθευτών των λαχείων αλλά όσοι ήσαν μάρτυρες της χθεσινής τελετής δυσκολεύονται να το πιστέψουν.

Ο εκπρόσωπος της αγοράστριας εταιρείας κ. Δημήτρης Μελισσανίδης θεώρησε σημαντικό να κλείσει τη δήλωσή του με τον φράση «ο ΟΠΑΠ αλλάζει σελίδα», ενώ προηγουμένως ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού κ. Κώστας Λουρόπουλος είχε καλέσει την αγοράστρια -εκτός χειρογράφου- «να παραλάβει τη διοίκηση όσο πιο γρήγορα μπορεί». Ο κ. Λουρόπουλος επισήμανε ότι η αγοράστρια θα παραλάβει τον ΟΠΑΠ στην πιο ακμαία περίοδο. Εφοδιασμένη με ένα πλούσιο και φιλόδοξο «πορτοφόλι» νέων ευκαιριών ανάπτυξης και προόδου…».

Το fund της αγοράστριας

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που συνομιλούσε τις τελευταίες εβδομάδες με το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και τον ΟΠΑΠ έχοντας γίνει κοινωνός των αντιθέσεων που υπήρχαν, αποκάλεσε τη συμφωνία «δείγμα συμβιβασμού» και το τρίτο καλό νέο της ημέρας μετά την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και της επιβράδυνσης της ύφεσης. Στο fund της αγοράστριας εταιρείας συμμετέχουν, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο σχήμα στην Αθήνα, οι εταιρείες Geonama συμφερόντων Δ. και Γ. Μελισσανίδη με 157 εκατ. ευρώ, η MEF Holdings του Τσέχου Γίρι Σμεκ με 145 εκατ. ευρώ, η Vital Peak του Ρώσου Αλεξάντρ Νέσις με 145 εκατ. ευρώ, η Roubindiam του Σλοβάκου Πάβελ Κομάρεκ με 145 εκατ. ευρώ, ο σλοβακικός επενδυτικός όμιλος Helixsor με 31 εκατ. ευρώ και η εταιρεία Helvasor του ομίλου Κοπελούζου με 26 εκατ. ευρώ. Αλλες πηγές του σχήματος, στο εξωτερικό, έλεγαν στην «Κ» ότι η τελική κατανομή των ποσοστών στο σχήμα θα εξαρτηθεί από «διευθετήσεις που θα γίνουν τις επόμενες 3-4 εβδομάδες, οι αριθμοί μπορεί να παραπλανούν». Παρά το γεγονός ότι τα μέλη του fund διαβεβαιώνουν ότι τα χρήματα για την αγορά του ΟΠΑΠ υπάρχουν, πηγές της «Κ» στο Λονδίνο διαβεβαιώνουν ότι ο γνωστός οίκος Jefferies και το δικηγορικό γραφείο Κλίφορντ Τσανς έχουν εντολή να επεξεργαστούν τη χρηματοδοτική λύση είτε με ομολογιακό είτε με κοινοπρακτικό δάνειο. Πηγές της αγοράστριας εταιρείας διαβεβαίωναν πάντως ότι τα περίπου 200 εκατομμύρια που επιθυμεί να «σηκώσει» από την αγορά δεν αφορούν την αγορά του οργανισμού αλλά μελλοντικά σχέδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή