Εξοικονόμηση άνω των 6 δισ. ευρώ αναμένουν οι τράπεζες μέχρι το 2017

Εξοικονόμηση άνω των 6 δισ. ευρώ αναμένουν οι τράπεζες μέχρι το 2017

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντική κεφαλαιακή «ένεση» άνω των 6 δισ. ευρώ αναμένεται να ενισχυθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης του κλάδου μέχρι το 2017. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, περίπου 3,5 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την πώληση των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων, ενώ επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις συνέργειες που δημιουργούνται από τις συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.

Τα κεφάλαια αυτά θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανθεκτικότητα των εγχώριων τραπεζών ενόψει της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργεί η BlackRock. Συγκεκριμένα Εθνική Τράπεζα – Alpha Bank – Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank εκτιμάται ότι θα εισπράξουν περί τα 3,5 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις μη τραπεζικών θυγατρικών εταιρειών καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που θα πουληθούν τους επόμενους μήνες περιλαμβάνονται ξενοδοχεία όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης (Εθνική Τράπεζα), το Hilton Αθηνών (Alpha Bank), ασφαλιστικές εταιρείες (Εθνική Ασφαλιστική) καθώς και η μεγάλη ακίνητη περιουσία που διαθέτουν οι τράπεζες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα συγκεντρώνει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του ομίλου σε μια εταιρεία της, οποία θα μεταβιβάσει το 51% σε επενδυτή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές και η σχετική συμφωνία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα. Οπως εκτιμάται από τη συναλλαγή, η Εθνική μπορεί να εισπράξει περί το 1 δισ. ευρώ, ενισχύοντας αντίστοιχα τα κεφάλαιά της. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του ομίλου αναζητεί στρατηγικό επενδυτή.

Μεγάλα οφέλη θα έχουν την επόμενη 5ετία από τις συνέργειες που δημιουργούνται από τις σαρωτικές συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία διετία. Υπενθυμίζεται ότι 11 συνολικά τράπεζες έχουν «διαγραφεί» από τον τραπεζικό χάρτη και έχουν περάσει στον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η Εμπορική έχει απορροφηθεί από την Alpha Bank, η Αγροτική, η Γενική, η Millennium και οι τρεις κυπριακές (Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular και Ελληνική) έχουν περάσει στον έλεγχο του Ομίλου Πειραιώς, η FBB και η Probank έχουν απορροφηθεί από την Εθνική Τράπεζα, ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) και η Proton έχουν περάσει στον έλεγχο της Eurobank. Οπως εκτιμούν οι τράπεζες, σε βάθος χρόνου θα εξοικονομηθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ από τη μείωση του προσωπικού, του δικτύου καταστημάτων, τη μείωση του κόστους του χρήματος και τον γενικότερο περιορισμό των λειτουργικών δαπανών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πριν από λίγες ημέρες ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης με τη συμμετοχή 2.182 εργαζομένων, θα εξοικονομήσει περί τα 110 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ανάλογα προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων θα εφαρμόσουν τους επόμενους μήνες η Eurobank, η Εθνική καθώς και η Alpha Bank. Σε ό,τι αφορά το δίκτυο καταστημάτων, στόχος των τραπεζών είναι η συρρίκνωσή του κατά 800 με 1.000 σημεία μέχρι το τέλος του 2017. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2012 το δίκτυο των τραπεζών στην επικράτεια αριθμούσε 3.350 σημεία και μετά το τέλος της αναδιάρθρωσης θα αριθμεί 2.350 με 2.500 σημεία που αντιστοιχούν σε μείωση 25% με 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή