ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρον για έρευνες πετρελαίου σε Θερμαϊκό και Στρυμονικό Κόλπο από Energean και Ratio

Αίτηση για έρευνες υδρογονανθράκων στον Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού (Στρυμονικός Κόλπος) έχουν υποβάλει προς το ΥΠΕΚΑ με κοινή πρότασή τους η εταιρεία Energean Oil & Gaz που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου και η ισραηλινή εταιρεία Ratio Petroleum. To αίτημα των δύο εταιρειών εντάσσεται στο πλαίσιο του νόμου 4001/2011 και συγκεκριμένα στο άρθρο 156 που δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα παραχώρησης δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έπειτα από αίτηση ενδιαφερομένου για περιοχή που δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η προθεσμία υποβολής των προσφορών για τυχόν άλλους ενδιαφερομένους είναι τουλάχιστον ενενήντα ημέρες από την τελευταία δημοσίευση. Το υπουργείο ΠΕΚΑ ανακοίνωσε χθες ότι έχει αρχίσει ήδη να την επεξεργάζεται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τις επόμενες ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα απαντήσουν. Την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος των δύο περιοχών στον Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού, χαιρέτισε με χθεσινή ανακοίνωσή της η Energean Oil, χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η Energean Oil επαναβεβαιώνει την απόφασή της να είναι παρούσα σε κάθε προσπάθεια της Ελλάδας να εξερευνήσει και να αναπτύξει περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος στον τομέα των υδρογονανθράκων, τονίζει η εταιρεία που έχει έρθει σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες της διεθνούς αγοράς, όπως η Schlumberger, η Petra, η Trajan Oil και, πλέον, η Ratio Ρetroleum.

«Ενα ακόμα βήμα στη συνολική και συστηματική εθνική προσπάθεια για αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου» χαρακτήρισε την εκδήλωση ενδιαφέροντος των δύο εταιρειών με σχετική δήλωσή του ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης. Σημειώνεται ότι ο Θερμαϊκός Κόλπος είχε παραχωρηθεί για έρευνα στην Texaco τη δεκαετία του 1960 και κατόπιν στη ΔΕΠ το 1981, ενώ ο Κόλπος του Ορφανού είχε παραχωρηθεί τη δεκαετία του 1960 στην εταιρεία Oceanic και στη συνέχεια το 1984 στη ΔΕΠ.