Ψαλίδι στις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών που έκλεισαν

Ψαλίδι στις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών που έκλεισαν

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρίτη εταιρεία θα μεταβιβάσει τις απαιτήσεις που έχουν ασφαλισμένοι εταιρειών στις οποίες έχει μπει λουκέτο, το Επικουρικό Κεφάλαιο. Η νέα εταιρεία θα αναλάβει να αποπληρώσει τους ασφαλισμένους, αντιπροτείνοντας χαμηλότερη αποζημίωση από αυτή που διεκδικούν από το Επικουρικό, το οποίο πληρώνει με σημαντική καθυστέρηση. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος συμβιβασμού, που περιέχει «κούρεμα» της απαίτησης για αποζημίωση σε εθελοντική βάση. Οι ασφαλισμένοι θα έχουν το κίνητρο να λάβουν την αποζημίωσή τους άμεσα, είτε να περιμένουν με βάση τη χρονοβόρα διαδικασία αποπληρωμής που ακολουθεί το Επικουρικό Κεφάλαιο, που έχει μέσο χρόνο πληρωμής περί τα τέσσερα χρόνια.

Η εταιρεία στην οποία θα μεταβιβαστεί τμήμα ή συνολικά το χαρτοφυλάκιο των απαιτήσεων του Επικουρικού Κεφαλαίου, είναι η γερμανική ασφαλιστική Darag, η οποία θα διαθέσει ουσιαστικά άμεση ρευστότητα για την ικανοποίηση των απαιτήσεων από αποζημιώσεις. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του Επικουρικού Κεφαλαίου, που δεν είναι άλλο από την έλλειψη ρευστότητας, λόγω των συσσωρευμένων ζημιών με τις οποίες βαρύνεται.

Η πρωτοβουλία κρίνεται επιβεβλημένη μετά και την αδυναμία του Επικουρικού Κεφαλαίου να βρει χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα θεσμοθετήθηκε πλαφόν στις απαιτήσεις που εγείρουν ασφαλισμένοι από το Επικουρικό Κεφάλαιο, ρύθμιση ωστόσο που αφορά τις νέες αξιώσεις που δημιουργούνται, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται το συσσωρευμένο έλλειμμα.

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το Επικουρικό Κεφάλαιο στη χώρα μας επιβαρύνεται με τις απαιτήσεις όσων ήταν ασφαλισμένοι σε εταιρείες των οποίων ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας. Αντίθετα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ο ρόλος των αντίστοιχων φορέων περιορίζεται στην αποζημίωση όσων πέφτουν θύμα ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημα. Στη χώρα μας το ιδιότυπο καθεστώς λειτουργίας του Επικουρικού Κεφαλαίου έχει οδηγήσει σε πενταπλασιασμό των αποζημιώσεων που πληρώνει για τους ασφαλισμένους των εταιρειών που έκλεισαν, το ύψος των οποίων εκτινάχθηκε στα 540 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011, έναντι μόλις 118 εκατ. ευρώ που ήταν οι οφειλές στα θύματα από ανασφάλιστα οχήματα.

Τα διαδοχικά λουκέτα τα τελευταία χρόνια, έχουν εκτινάξει το έλλειμμά του στα 700 εκατ. ευρώ το 2012, καθιστώντας αμφίβολη τη συνέχιση της λειτουργίας του και την αποπληρωμή των ασφαλισμένων. Το έλλειμμα διογκώθηκε το 2009 μετά το κλείσιμο του ομίλου της Ασπίς Πρόνοια, που είχε συνολικά έξι εταιρείες, ενώ έκτοτε, έχουν υπάρξει άλλα πέντε λουκέτα εταιρειών. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο απαιτεί νομοθετική κατοχύρωση, η δυνατότητα μεταβίβασης χαρτοφυλακίου σε άλλη εταιρεία θα μπορεί να γίνει τμηματικά ή συνολικά. Ετσι το Επικουρικό θα μπορεί να μεταβιβάζει στην Darag π.χ. το χαρτοφυλάκιο των απαιτήσεων αρχικά της Ασπίς Πρόνοια και στη συνέχεια άλλης εταιρείας. Να σημειωθεί ότι η Darag είναι ασφαλιστική εταιρεία και όχι distress fund και ως εκ τούτου έχει εμπειρία στη διαχείριση ζημιών. Το Επικουρικό θα δεσμεύεται να μεταβιβάζει τις εισφορές που εισπράττει κάθε χρόνο από τα μέλη του, δηλαδή τις ασφαλιστικές εταιρείες και οι οποίες θα καλύπτουν εν μέρει και σε βάθος χρόνου μέρος της ζημίας που αναλαμβάνει η Darag.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή