ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ομόλογα 400 εκατ. από την Emma Delta για χρηματοδότηση εξαγοράς του ΟΠΑΠ

Στην έκδοση δύο ομολογιακών εκδόσεων, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, προχωράει η Emma Delta με στόχο τη χρηματοδότηση της εξαγοράς του 33% του ΟΠΑΠ. Η εταιρεία προχωράει σε μια έκδοση ύψους 250 εκατ. ευρώ και μια δεύτερη ύψους 150 εκατ. ευρώ τετραετούς διάρκειας, δηλαδή λήξεως το 2017.

Αποκλειστικός ανάδοχος των δύο εκδόσεων έχει οριστεί η Jefferies και ως εγγύηση έχουν οριστεί οι μετοχές του ΟΠΑΠ που θα αποκτήσει στις 11 Οκτωβρίου η Emma Delta Hellenic Holding Ltd.

Υπενθυμίζεται ότι η Emma Delta θα καταβάλει 652 εκατ. ευρώ για την απόκτηση 105 εκατ. μετοχών ΟΠΑΠ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ που αντιστοιχούν στο 33% του μετοχικού κεφαλαίου. Εξ αυτών, τα 622 εκατ. ευρώ η επενδυτική εταιρεία θα καταβάλει εφάπαξ και τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Οι μέτοχοι της Emma Delta θα συμβάλουν με δικά τους κεφάλαια 272 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 66 εκατ. ευρώ θα βάλει η πλευρά Μελισσανίδη με την ιταλικών συμφερόντων G-tech και τα υπόλοιπα 206 εκατ. ευρώ η πλευρά των Τσέχων, Ρώσων, Σλοβάκων και Ελλήνων επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη ομολογιακή έκδοση αναμένεται να διατεθεί με επιτόκιο της τάξης του 8,5% και η δεύτερη με 10,5%. Οι κάτοχοι των ομολογιών της δεύτερης έκδοσης ακόμη θα λάβουν επιπλέον κίνητρα με την είσπραξη μπόνους (επιπλέον έσοδα) από τη στιγμή που η μετοχή του ΟΠΑΠ ανέλθει σε οποιαδήποτε τιμή πάνω από τα 8,5 ευρώ.

Επιπλέον μπόνους αναμένει τους κατόχους του δεύτερου ομολογιακού δανείου εφόσον το αποδιδόμενο μέρισμα στους μετόχους της ΟΠΑΠ Α.Ε. ξεπεράσει συσσωρευτικά τα 2,2 ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στελέχη της Emma Delta εκτιμούσαν χθες ότι οι δύο εκδόσεις, εφόσον στεφθούν με επιτυχία, θα αποτελέσουν ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για την ΟΠΑΠ Α.Ε., όσο και την ελληνική οικονομία. Και αυτό γιατί τα μόνα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει ο εκδότης των ομολογιών είναι οι μετοχές του ΟΠΑΠ, δηλαδή μια «καθαρά» ελληνική επιχείρηση. Οι ίδιοι σημείωναν ότι τα ομολογιακά δάνεια που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα από ελληνικές επιχειρήσεις, σε σημαντικό βαθμό περιελάμβαναν περιουσιακά στοιχεία και εκτός Ελλάδας (π.χ. ΟΤΕ, Intralot κ.λπ.).

Η έκδοση θεωρητικά ολοκληρώνεται στο τέλος της εβδομάδας, αλλά στελέχη της εταιρείας δεν απέκλεισαν το βιβλίο προσφορών να κλείσει ακόμη και σήμερα Τετάρτη.

Στο μεταξύ, κύμα εξόδου παρατηρείται από τις τάξεις των στελεχών του ΟΠΑΠ, καθώς όπως διαφαίνεται δεν θέλουν να χάσουν τις υψηλές αποζημιώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδόν το σύνολο των υψηλόβαθμων στελεχών του οργανισμού έχουν παραιτηθεί, καθώς τον Νοέμβριο λήγει η ισχύς της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στον οργανισμό. Το διακύβευμα για τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη ανέρχεται σε έως και 400.000 ευρώ, ενώ κανένας από αυτούς δεν θεωρεί ότι υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα ο νέος μέτοχος να τους αξιοποιήσει στον νέο ΟΠΑΠ που πρόκειται να δημιουργηθεί.

Ολα δείχνουν ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί στις 11 Οκτωβρίου, με την Emma Delta να καταβάλει τα 622 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα να αποκτά το 33% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας προς τους επίδοξους ομολογιούχους, επικεφαλής του ΟΠΑΠ θα τεθεί -όπως έχει ήδη αναφερθεί- ο κ. Καμίλ Ζίγκλερ, τσεχικής καταγωγής. Επίσης, θα ακολουθήσει η αλλαγή στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, στο οποίο αναμένεται να τοποθετηθούν στελέχη από τους νέους μετόχους.

Τέλος, ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε χθες ότι η BlackRock Inc. ξεπέρασε πριν από λίγες ημέρες το όριο του 5% στο μετοχικό του κεφάλαιο. Ετσι, εκτός της Baupost, της Silchester και της Fidelity, υπάρχει ένας τέταρτος σημαντικός θεσμικός επενδυτής.