Διεθνές ενδιαφέρον για το ελληνικό πετρέλαιο

Διεθνές ενδιαφέρον για το ελληνικό πετρέλαιο

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες δείχνουν οι κολοσσοί της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας. Είναι ενδεικτικό ότι, σε συνέδριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Shell, της ExxonMobil, της Repsol, της Gazprom neft και της Boulgargas, αλλά και μικρότερου μεγέθους ευρωπαϊκών εταιρειών.

Κάποιες, όπως η Total, έχουν ήδη αγοράσει τα δεδομένα που προέκυψαν από τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη. Το πλήρες πακέτο των δεδομένων εξαγόρασαν και τα ΕΛΠΕ, τα οποία στοχεύουν να αυξήσουν την παρουσία τους στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Ο γενικός δ/ντής Ερευνας και Παραγωγής των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου, χαρακτήρισε υποσχόμενες περιοχές τη Βόρεια και τη Δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο και την Κρήτη. Τα ΕΛΠΕ αναμένουν την κύρωση της συμφωνίας για την παραχώρηση του κοιτάσματος στον Πατραϊκό Κόλπο, την οποία διεκδίκησαν στον διαγωνισμό opedoor σε κοινοπραξία με την ιταλική Εdisoκαι την ιρλανδικών συμφερόντων Ρetroseltic.

Αντίστοιχη συμφωνία για το κοίτασμα των Ιωαννίνων αναμένει η εταιρεία EnergeaOil, που εκμεταλλεύεται τον Πρίνο και συμμετείχε στον διαγωνισμό opedoor σε κοινοπραξία με την καναδικών συμφερόντων Petra Petroleum. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EnergeaOil, Μαθιός Ρήγας, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η γραφειοκρατία στην απόκτηση αδειών είναι σημαντική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή