Φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν οι βιομηχανίες

Φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν οι βιομηχανίες

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικεύονται οι παρεμβάσεις για μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία με αφορμή την απόφαση της Διαιτησίας για την τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του «Αλουμινίου της Ελλάδος» από τη ΔΕΗ. Ο κλάδος της ενεργοβόρου βιομηχανίας ζήτησε χθες μέσω της Ενωσης που τον εκπροσωπεί (ΕΒΙΚΕΝ), επανεξέταση των τιμολογίων ρεύματος για τους βιομηχανικούς καταναλωτές. Στο θέμα παρενέβη και ο ΣΕΒ με μία μακροσκελή ανακοίνωση, επισημαίνοντας την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής πολιτικής για την ενέργεια, ως απαραίτητο εργαλείο για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας, που καταρρέει.

Ανακοίνωση

Η ΕΒΙΚΕΝ θέτει με την ανακοίνωσή της θέμα σύνδεσης της τιμής του ρεύματος που καταναλώνει η βιομηχανία με τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ που είναι και η πιο φθηνή. Το αίτημα βασίζεται στην απόφαση της Διαιτησίας για το «Αλουμίνιον», η οποία, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, «επιβεβαιώνει κάτι που αποτελεί κοινό τόπο στην Ευρώπη εδώ και μια δεκαετία: οι μεγάλοι καταναλωτές πελάτες με συνεχή 24ωρη λειτουργία ή με συνεχή λειτουργία στις ζώνες χαμηλής ζήτησης (νύχτες και Σαββατοκύριακα) αποτελούν για το Σύστημα φορτίο βάσης και ως εκ τούτου πρέπει να τιμολογούνται με το κόστος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάσει συνεχούς λειτουργίας, που στη χώρα μας είναι οι λιγνιτικές». Αυτό, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, προκύπτει και από τον Κώδικα Προμήθειας που προβλέπει εξατομικευμένα τιμολόγια βασισμένα στο ιδιαίτερο προφίλ λειτουργίας και τον όγκο κατανάλωσης του κάθε μεγάλου βιομηχανικού καταναλωτή. Η ΕΒΙΚΕΝ επικαλείται τα παραπάνω για να ζητήσει επανεξέταση της δομής των τιμολογίων των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών. Ζητεί επίσης, επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί, όπως τα συμβόλαια διακοψιμότητας, η αντιστάθμιση από την επιβάρυνση της χρέωσης CO2, η απαλλαγή από το τέλος ΑΠΕ και η δραστική μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια και στη βιομηχανία. Το τελικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία στην Ελλάδα πρέπει να καταστεί εφάμιλλο του κόστους που αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστές μας στην Ευρώπη, προκειμένου να επιβιώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και να προσελκυθούν ξένες επενδύσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καταλήγει η ΕΒΙΚΕΝ.

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του αποδίδει στην κυβέρνηση έλλειμμα βιομηχανικής πολιτικής αντιπαραθέτοντας την κινητοποίηση που παρατηρείται στην Ενωμένη Ευρώπη για τη διάσωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, αναφέροντας ως ενδεικτική των προθέσεων την απόφαση να αφιερωθεί στη βιομηχανική πολιτική η Σύνοδος Κορυφής του Φεβρουαρίου 2014. Στην Ελλάδα, επισημαίνει ο ΣΕΒ, «παρά την ξεκάθαρη ευρωπαϊκή γραμμή, ο όρος «βιομηχανική πολιτική» λάμπει διά της απουσίας του και στα επίσημα κείμενα για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας. Κάτι που υποδηλώνει ότι ουσιαστικά δεν περιλαμβάνεται στους στόχους και τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης».

Ο ΣΕΒ

Ο ΣΕΒ, συνδέει το θέμα της βιομηχανικής πολιτικής με τη χάραξη μιας ενεργειακής πολιτικής που επίσης απουσιάζει, και προτάσσει συγκεκριμένους άξονες μεταξύ των οποίων και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και του κύρους των ρυθμιστικών αρχών, επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς τη στάση της ΔΕΗ στο θέμα της απόφασης της Διαιτησίας με το «Αλουμίνιον». Θα προτάσσει την ασφάλεια του δικαίου, ώστε να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των αρμοδίων αρχών «και να μη σημειώνονται όπως σήμερα κρούσματα αυθαιρεσίας και μη συμμόρφωσης, ιδιαίτερα από επιχειρήσεις του ίδιου του Δημοσίου» αναφέρει χαρακτηριστικά. Στους βασικούς άξονες αυτής της πολιτικής ο ΣΕΒ συμπεριλαμβάνει επίσης, τη μείωση της τιμής του φυσικού αέριου, τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα ενεργειακά προϊόντα στα ελάχιστα επίπεδα που ισχύουν στην Ευρώπη και το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή