Ζάκυνθο, Σαντορίνη, Κω «ψάχνουν» οι Ρώσοι για τις διακοπές τους

Ζάκυνθο, Σαντορίνη, Κω «ψάχνουν» οι Ρώσοι για τις διακοπές τους

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη και η Κως πέτυχαν παγκόσμιες πρωτιές σε ό,τι αφορά την αύξηση των on-line αναζητήσεων για διακοπές από τους Ρώσους τουρίστες, φέτος, το καλοκαίρι ενώ οι ελληνικοί προορισμοί για σκι βρέθηκαν στη 2η θέση σε επίπεδο δημοτικότητας σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο ερευνών που πραγματοποίησαν η Hotels.com και η Τrivago. Η πρώτη παγκόσμια έρευνα της Hotels.com για την τουριστική αγορά της Ρωσίας έδειξε ότι το υψηλότερο ποσοστό αύξησης των on-line αναζητήσεων μέσω της ρωσικής ιστοσελίδας της για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου είχαν η Ζάκυνθος (+354%), η Σαντορίνη (+197%) και η Κως (+189%) σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2012. Επίσης, η Ελλάδα είχε τις περισσότερες παρουσίες (6 στο σύνολο) στην πρώτη 20άδα των περιοχών με την υψηλότερη αύξηση αναζητήσεων. Πέραν των 3 πρώτων ελληνικών προορισμών τη 10η θέση κατέλαβε η πόλη της Ρόδου, την 11η η περιοχή Γεροποτάμου Ρεθύμνου και την 17η η πόλη της Κέρκυρας.

Την ίδια στιγμή, διεθνής έρευνα της Trivago κατέταξε τους προορισμούς της Ελλάδας για σκι στη 2η θέση των προτιμήσεων πίσω από την Ελβετία και πάνω από Αυστρία, Γερμανία και Ιταλία. Τα αποτελέσματά της βασίστηκαν στις κριτικές που έγραψαν χρήστες που επισκέφθηκαν τους προορισμούς σκι (με 40 ξενοδοχεία και άνω) της κάθε χώρας.

Σύμφωνα με την έρευνα της Hotels.com που διεξήχθη σε 37 χώρες η Ρωσία αποτελεί την 5η μεγαλύτερη ταξιδιωτική αγορά στον κόσμο και σε ό,τι αφορά την εξερχόμενη κίνηση προβλέπεται μέχρι το 2017 να αναπτύσσεται ετησίως σε ποσοστό 7,5%. Το 2012, 35,7 εκατ. Ρώσοι τουρίστες ταξίδεψαν στο εξωτερικό ξοδεύοντας 43 δισ. δολ. (+32%). Εκπρόσωποι τουριστικών φορέων της χώρας μας εκτιμούν ότι το 2014 η Ελλάδα θα δεχθεί τον αριθμό ρεκόρ του 1,5 εκατ. Ρώσων επισκεπτών. Μία τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει θετικά και τα τουριστικά έσοδα της χώρας, καθώς η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των Ρώσων στην Ελλάδα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Μεγάλη βαρύτητα δίνουν και ανταγωνιστικοί προς την Ελλάδα προορισμοί για την προσέλκυση Ρώσων όπως για παράδειγμα η Ισπανία που σύμφωνα με την έρευνα το α΄ εξάμηνο του έτους εμφάνισε αύξηση 34% στις αφίξεις από τη Ρωσία. Μάλιστα, φέτος, άνοιξε στη Μόσχα νέο γραφείο θεωρήσεων διεκπεραιώνοντας τη διαδικασία σε 5 ημέρες από 1 μήνα παλαιότερα. Επίσης, από τη Νορβηγία μέχρι τη Βραζιλία και την Ινδία υιοθετούνται νέες πολιτικές προσέλκυσης των Ρώσων τουριστών. Στην κορυφή των δημοφιλέστερων προορισμών για τους Ρώσους τουρίστες το α΄ εξάμηνο φέτος ήταν το Παρίσι, η Ρώμη και η Μαδρίτη. Σχεδόν οι μισοί ξενοδόχοι που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν αύξηση σε αφίξεις Ρώσων τον τελευταίο χρόνο. Το 54% εξ αυτών κατέγραψε αύξηση από 10% και πάνω στις κρατήσεις. Το 43% ανέφερε ότι οι Ρώσοι ξοδεύουν πλέον περισσότερα χρήματα. Το 92% αναμένει να αυξηθούν οι Ρώσοι την επόμενη τριετία. Οι ξενοδόχοι έχουν ανταποκριθεί σε υψηλό ποσοστό στο αίτημα των Ρώσων για δωρεάν παροχή Wi-Fi. Το 32% προσφέρει ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια στα δωμάτια, το 23% έχει προσλάβει ρωσόφωνο προσωπικό, ενώ ένα επιπλέον 12% σχεδιάζει να το πράξει. Το 73% των Ρώσων διανυκτερεύει από 2 έως 6 νύχτες και το 15% από 7 έως 12 νύχτες. Το 22% κάνει κρατήσεις την τελευταία εβδομάδα πριν από το ταξίδι, το 12% από 8 έως 14 ημέρες πριν, το 62% έως 35 ημέρες και το 11% 90 ημέρες πριν. Οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στα ταξίδια τους είναι οι επισκέψεις σε αξιοθέατα και τα ψώνια. Τα τρόφιμα και τα ποτά είναι στην κορυφή της λίστας των δαπανών τους εντός ξενοδοχείου, ενώ η λιγότερο δημοφιλής ασχολία είναι το γυμναστήριο.

Η Τrivago με έδρα στο Ντίσελντορφ συγκρίνει τιμές για 700.000 ξενοδοχεία ανά τον κόσμο, ενώ η Hotels.com προσφέρει πάνω από 240.000 επιλογές καταλυμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή