Εμφαση στην Περιφέρεια δίνει το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020

Εμφαση στην Περιφέρεια δίνει το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας θα μεταβιβαστεί ο κύριος όγκος των κονδυλίων του επόμενου ΕΣΠΑ, που συνολικά φθάνει τα 23,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020. Στο συνολικό αυτό ποσό περιλαμβάνονται και πόροι ύψους 4,2 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στις Περιφέρειες μέσω του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η κοινοτική συμμετοχή στο σύνολο του νέου ΕΣΠΑ ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 85% κατά μέσο όρο ανάλογα με το Πρόγραμμα, ενώ στο 15%, δηλαδή στα 3,1 δισ. ευρώ, διαμορφώνεται η συμμετοχή της ελληνικής πλευράς.

Από το πακέτο των 23,1 δισ. ευρώ, τα 12,1 δισ. ευρώ θα απορροφηθούν άμεσα μέσω των Περιφερειακών Προγραμμάτων, ενώ το υπόλοιπο, τα 11 δισ. ευρώ, θα αποτελέσουν τα κονδύλια που θα διατεθούν για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την υλοποίηση υποδομών στους κλάδους των μεταφορών και του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, που θα διαχειρίζονται τα αρμόδια υπουργεία.

Την κατανομή των πόρων παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας ότι, ειδικά στον τομέα των μεταφορών, μεγάλο τμήμα των έργων αποτελεί «κληρονομιά από το υπάρχον ΕΣΠΑ» δηλαδή έργα που δεν θα ολοκληρωθούν εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και ως εκ τούτου θα απορροφήσουν χρήμα και χρόνο από το νέο ΕΣΠΑ.

Στόχος είναι το νέο πρόγραμμα να συνεισφέρει στην επανάκαμψη της οικονομίας, που σύμφωνα με τη μελέτη της McKinsey απαιτεί επενδύσεις 112 δισ. ευρώ έως το 2020. Αν και οι πόροι του ΕΣΠΑ είναι περιορισμένοι σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, θα επιδιώξει την πλήρη αξιοποίησή τους, έτσι ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης και να επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης. Σύμφωνα με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για την κατανομή των πόρων, που έχει αποσταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το νέο ΕΣΠΑ θα διαρθρώνεται σε τέσσερα Επιχειρησιακά Προγράμματα και δεκατρία Περιφερειακά. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, μέσω του οποίου θα ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια στον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, τα logistics, την περιβαλλοντική βιομηχανία, την υγεία, τη βιοτεχνολογία, την παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας και τις τεχνολογίες πληροφορικής, θα απορροφήσει συνολικά 4,1 δισ. ευρώ.

Μέσω του Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών – Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, θα ολοκληρωθούν έργα για τη διασύνδεση της χώρας με τα διευρωπαϊκά δίκτυα, καθώς και έργα περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση αποβλήτων, για τα οποία η χώρα μας έχει εκκρεμότητες έναντι των κοινοτικών υποχρεώσεων. Τα κονδύλια που θα διατεθούν ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ και όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν ότι μεγάλο μέρος αυτών των κονδυλίων θα διοχετευθεί όχι σε νέα έργα, αλλά σε εκκρεμότητες της τρέχουσας περιόδου, που δεν θα υλοποιηθούν έγκαιρα. Για δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την ενίσχυση της απασχόλησης, τη χρηματοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών, τις πολιτικές για μακροχρόνια άνεργους κλπ., θα διατεθούν 2,4 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η στόχευση θα είναι «εμπροσθοβαρής», δηλαδή με έμφαση στα έτη 2014 – 2016, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κρίσης. Τέλος, στα 430 εκατ. ευρώ περιορίζονται οι πόροι που θα διατεθούν οριζόντια για τη Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, καθώς, όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, «ο εκσυχρονισμός του κράτους απαιτεί κυρίως πολιτική βούληση» και όχι πολλά κονδύλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή