Με κέρδη 27,55% έκλεισε το 2013 το Χρηματιστήριο

Με κέρδη 27,55% έκλεισε το 2013 το Χρηματιστήριο

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την 4η καλύτερη επίδοση παγκοσμίως –προηγήθηκαν οι δείκτες Nikkei (56,72%), Nasdaq (37,48%) και S&P 500 (28,97%)– έκλεισε η Αθήνα το 2013, με ετήσια άνοδο 27,55%. Ηταν μία χρηματιστηριακή χρονιά με δύο πρόσωπα. Ενα κακό πρώτο εξάμηνο, όπου όλες οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας αποτυπώθηκαν στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με αποτέλεσμα οι τιμές στην πλειονότητα των εισηγμένων να επιστρέψουν στα επίπεδα της διετίας 1989-90. Ωστόσο, μετά τον Μάιο, αφενός με την ανακοίνωση του MSCI να υποβαθμίσει το Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές για πρώτη φορά μετά το 2001 και αφετέρου με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το χρηματιστηριακό κλίμα βελτιώθηκε και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ισχυρή άνοδο το τελευταίο τετράμηνο. Τα κέρδη του χρηματιστηρίου υποστηρίχθηκαν και από την εισροή φρέσκων κεφαλαίων κυρίως από το εξωτερικό, που ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά μετά το 2009 που οι εισροές κεφαλαίων ξεπέρασαν τις εκροές στη χρηματιστηριακή αγορά. Οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών προκάλεσαν κι ένα συμμάζεμμα της αγοράς με τις απορροφήσεις μικρών αλλά και προβληματικών τραπεζών από τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες, δημιουργώνας ένα νέο τραπεζικό τοπίο στη χώρα μας.

Η Εθνική Τράπεζα απορρόφησε τα καλά μέρη των FBB και Probank, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε την «καλή» Αγροτική και τη Millennium, η Εμπορική ενσωματώθηκε στην Alpha Bank, ενώ το «καλό» μέρος της Proton Bank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου απορροφήθηκε από την Eurobank. Στις επιχειρήσεις ξεχώρισε η είσοδος του επενδυτικού fund Fairfax στον Μυτιληναίο και στην Eurobank Properties, καθώς και η ολοκλήρωση της πώλησης των ΚΑΕ στην Dufry, όπως και η χρεοκοπία της ιστορικής βιομηχανίας Nutriart (πρώην Κατσέλης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή