O ΔΗΚΤΗΣ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφυγές για επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης

Μια απόφαση Πρωτοδικείου στη Μακεδονία έγινε η αιτία να προκληθεί κύμα προσφυγών δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημοσίου στις εφορίες προκειμένου να καταθέσουν αιτήσεις για την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης. Το έναυσμα δόθηκε με την ανάρτηση δικηγορικού γραφείου των Αθηνών. Ακολούθησαν κάποιοι συνδικαλιστικοί φορείς οι οποίοι κάλεσαν τα μέλη τους να καταθέσουν αίτηση προκειμένου να αποφύγουν την παραγραφή της διετίας σε περίπτωση που κριθεί σε ανώτερο βαθμό ότι η εισφορά είναι παράνομη και αντισυνταγματική.

Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά στα εισοδήματα του 2011. Η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1%-4% επί του συνολικού εισοδήματος του φορολογουμένου.

Στην πραγματικότητα δεν διαφαίνεται φως επιστροφής, αλλά φαίνεται πως η ταλαιπωρία στις εφορίες έχει γίνει δεύτερη φύση.

«Εχετε δίκιο, αλλά δεν φταίμε εμείς». Αυτή την απάντηση δίνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης για το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια δίνονταν αφειδώς ενισχύσεις από τον αναπτυξιακό νόμο σε εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, οι οποίες δημιουργούσαν ελάχιστες θέσεις εργασίας. Τώρα υποτίθεται ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελεί βασικό κριτήριο υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο. Μένει να το δούμε. Πάντως, οι 1.900 θέσεις που δυνητικά θα δημιουργούνταν από 379 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ (δεν θα υπαχθούν όλα) αποτελούν βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν, αλλά όχι θεαματική, εάν κάνουμε τις μαθηματικές πράξεις.

Πληρωμές στην ώρα τους

«Το κράτος πληρώνει στην ώρα του», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα διαφορετικά επιτόκια που θα καταβάλλουν οι φορολογούμενοι για τα χρέη τους και το Δημόσιο για τα χρέη του. Δεδομένου ότι όλοι οι οικονομικοί συντάκτες γνωρίζουν καλά πως στις αρχές του 2013 τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου ήταν σχεδόν 9 δισ. ευρώ, μετά τη φράση του υπουργού υπήρξαν λίγα δευτερόλεπτα αμηχανίας. Αμηχανία που έσπασε αμέσως, καθώς οι δημοσιογράφοι σχολίασαν τη ρήση του υπουργού, με τον τελευταίο να καταλαβαίνει τι έχει μόλις δηλώσει και να το διορθώνει με ένα μειδίαμα, λέγοντας ότι από εδώ και στο εξής το κράτος «θα πληρώνει στην ώρα του».

Ταξιδιωτική εμπειρία ζωής το ηλιοβασίλεμα στην Οία

Στις 12 ταξιδιωτικές εμπειρίες ζωής περιλαμβάνεται ένα ηλιοβασίλεμα στην Οία της Σαντορίνης, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η δημοφιλής, διεθνώς, ταξιδιωτική ιστοσελίδα Tripadvisor. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που προέκυψαν από τους χρήστες της ιστοσελίδας, συμπεριέλαβαν επίσης στις ταξιδιωτικές εμπειρίες ζωής να δει κανείς το Βόρειο Σέλας, να περπατήσει στο Σινικό Τείχος, να επισκεφθεί τις Πυραμίδες της Γκίζας, να περιηγηθεί τα κανάλια της Βενετίας σε μια γόνδολα κ.ά. Για τη Σαντορίνη σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι είναι ένα τέλειο μέρος για να απολαύσει κανείς το ηλιοβασίλεμα.

1.827 εργαζόμενοι στην εθελουσία του ΟΤΕ

Ετήσια εξοικονόμηση 94 εκατ. ευρώ προβλέπει ο ΟΤΕ από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ολοκληρώθηκε στις 31/12/2013. Συνολικά αποχωρούν 1.827 εργαζόμενοι, οι οποίοι και αποδέχθηκαν τα κίνητρα που δόθηκαν από την εταιρεία. Πρόκειται κυρίως για εργαζομένους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότησή τους. Το συνολικό κόστος για τον ΟΤΕ εκτιμάται σε 340 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 73,5 εκατ. ευρώ θα περιέλθουν στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σε περίπου 22 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι σχετικοί φόροι. Παράλληλα, ο όμιλος ΟΤΕ προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς στην πρόσληψη 500 νέων τεχνικών πεδίου, μηχανικών, πωλητών καταστημάτων και εταιρικών πωλητών. Προσθέτοντας και τις προσλήψεις που έγιναν το 2013, μέσα σε ένα χρόνο ο όμιλος ΟΤΕ θα έχει κάνει πάνω από 1.000 προσλήψεις, με αμοιβές άνω του βασικού μισθού και επιπλέον παροχές, όπως πρόγραμμα ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή