Ξεκίνησε η αξιολόγηση των δύο δεσμευτικών προσφορών για την ΕΒΖ

Ξεκίνησε η αξιολόγηση των δύο δεσμευτικών προσφορών για την ΕΒΖ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες η αξιολόγηση των 2 δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από τους 2 ειδικούς συμβούλους πώλησης και τον ειδικό εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα υπάρξουν και συναντήσεις των δύο ξένων ομίλων (York Capital Management και του σερβικού ομίλου Sunoco) που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού με την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς είναι καθοριστικός για να δοθεί μια θετική λύση στην πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Οι τελευταίες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο ρύθμισης που θα απαιτήσει η Τράπεζα Πειραιώς για τα συνολικά χρέη των 130 εκατ. ευρώ της επιχείρησης. To όλο εγχείρημα αποδεικνύεται και το πιο δύσκολο μέχρι σήμερα συγκριτικά με τις άλλες αποκρατικοποιήσεις που έγιναν την τελευταία δεκαετία, αφού όλα εξαρτώνται από τις κινήσεις της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία διαθέτει ασφαλώς την εμπειρία να οδηγήσει στην πώληση της επιχείρησης. Ωστόσο, κύκλοι της τράπεζας μιλούν για μια πολύ δύσκολη διαδικασία και σημειώνουν ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, αφού πίσω από τα νούμερα και τα χρέη υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι και χιλιάδες αγρότες που εξαρτώνται από την πορεία εργασιών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Σημειώνεται πως στα τέλη Οκτωβρίου η υπό εκκαθάριση ATEbank είχε δώσει νέα παράταση έως τις 20 Δεκεμβρίου στη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 82,3% της ΕΒΖ, η οποία είναι ανοιχτή εδώ και 32 μήνες. Σε πρώτη φάση, ενδιαφέρον για το πλειοψηφικό πακέτο της ΕΒΖ είχαν εκδηλώσει πέντε εταιρείες και τρία funds, αλλά όπως αποδεικνύεται, αυτοί που τελικά είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε εξαγορά είναι μόλις δύο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η York Capital Management κατέθεσε για πρώτη φορά δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της ΕΒΖ. Αντιθέτως, το σερβικό ζαχαρουργείο Sunoco είχε συμμετάσχει και στον πρώτο διαγωνισμό για την πώληση της ΕΒΖ, καθώς ελέγχει τη σερβική αγορά όπου ήδη λειτουργεί τέσσερα ζαχαρουργεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή