Στη Ρωσία για διαπραγματεύσεις με την Gazprom η διοίκηση της ΔΕΠΑ

Στη Ρωσία για διαπραγματεύσεις με την Gazprom η διοίκηση της ΔΕΠΑ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αγ. Πετρούπολη μεταβαίνει την Παρασκευή η διοίκηση της ΔΕΠΑ για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Gazprom. Η διαπραγματευτική ομάδα της ΔΕΠΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Χάρη Σαχίνη έχει πάρει σαφείς εντολές από το Μαξίμου να μην προχωρήσει στο κλείσιμο συμφωνίας εάν η Gazprom δεν βελτιώσει την προσφορά της για την τιμή προμήθειας του αερίου και να ακολουθήσει τον δρόμο της Διαιτησίας. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναθέσει ήδη την υπόθεση στο δικηγορικό γραφείο που ανέλαβε και την προσφυγή στη Διαιτησία της γερμανικής RWE, την οποία και κέρδισε υποχρεώνοντας την Gazprom να καταβάλει πέραν της έκπτωσης και αναδρομικά από το 2010 ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για το διεθνές δικηγορικό γραφείο Freshfields που απασχολεί πάνω από 2.400 δικηγόρους σε 28 γραφεία σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας υπηρεσίες σε εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η Διαιτησία δεν ήταν στις προθέσεις της διοίκησης της ΔΕΠΑ, η οποία από την πρώτη στιγμή των διαπραγματεύσεων επιδίωξε το κλείσιμο μιας επωφελούς συμφωνίας. Η εξέλιξη ωστόσο των διαπραγματεύσεων υποχρεώνει την ελληνική πλευρά να στραφεί στη Διαιτησία, ενδεχόμενο που το κατά πόσο θα αποφευχθεί θα κριθεί την Παρασκευή στη συνάντηση ΔΕΠΑ-Gazprom στην Αγ. Πετρούπολη. Η αρχική συνάντηση είχε οριστεί για τις 27 Δεκεμβρίου και μεταφέρθηκε για τις 10 Ιανουαρίου έπειτα από αίτημα της ρωσικής πλευράς, που ζήτησε χρόνο για την καλύτερη προετοιμασία της, λόγω της διαμεσολάβησης των εορτών των Χριστουγέννων.

Η τελική προσφορά της Gazprom προβλέπει έκπτωση λίγο πάνω από 13% επί της τιμής των 460 δολαρίων τα 1.000 κυβικά μέτρα αερίου που διαμορφώθηκε η τιμή προμήθειας για τη ΔΕΠΑ στο τρίτο τρίμηνο του 2013. Το ποσοστό δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά που επιδιώκει έκπτωση στα επίπεδα της μεσοσταθμικής τιμής αερίου των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το τρίτο τρίμηνο του 2013 η μεσοσταθμική τιμή προμήθειας των μακροπρόθεσμων συμβολαίων στην Ευρώπη κυμάνθηκε στα 385 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα αερίου. Σημαντική παράμετρος των διαπραγματεύσεων είναι και η αναδρομικότητα της έκπτωσης. Η Gazprom προτείνει αναδρομικότητα έξι μηνών, με την ελληνική πλευρά να επιμένει σε αναδρομικότητα ενός έτους τουλάχιστον και την εγχώρια βιομηχανία να πιέζει για αναδρομικότητα από το 2011.

Ενα ακόμη κρίσιμο θέμα υπό διαπραγμάτευση είναι και οι ρήτρες take or pay. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στη Διαιτησία κατά της ΔΕΠΑ είχε στραφεί και η Gazprom το 2000 διεκδικώντας αύξηση της τιμής παροχής αερίου σε ποσοστό 20%, μέσω της οποίας απέσπασε τελικά αύξηση 7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή