Καθυστερεί ο νόμος για τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών

Καθυστερεί ο νόμος για τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθυστερεί ο νέος νόμος για τις τράπεζες, καθώς σε εκκρεμότητα παραμένουν αρκετά ζητήματα. Παράλληλα, αναμένεται η έλευση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας προκειμένου να συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες του νέου νόμου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Ετσι οι προσδοκίες για την ταχεία προώθηση του νόμου, που θα καθορίζει το καθεστώς για τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών, στις αρχές του νέου έτους δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προωθήσει διάταξη που θα δίνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τη δυνατότητα να αποκτήσει, μέσω δημόσιας πρότασης, τα δικαιώματα (warrants) των τραπεζών ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ταχύτερα στη διάθεση των μετοχών σε ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν η δυνατότητα επαναγοράς των warrants θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες ή αν θα ενσωματωθεί στη νομοθεσία μέσω υπουργικής πράξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ θα μπορεί να υποβάλει δημόσια πρόταση στους κατόχους των warrants. Η αγορά δεν θα γίνει με μετρητά αλλά με τη δωρεάν διάθεση μέρους των μετοχών που εμπεριέχονται στο warrant. Δηλαδή, αν ένας τίτλος δίνει το δικαίωμα π.χ. αγοράς 8 μετοχών μιας τράπεζας έναντι 1 ευρώ ανά μετοχή το ΤΧΣ θα προτείνει στους δικαιούχους την άμεση μεταβίβαση π.χ. 2 μετοχών δωρεάν με αντάλλαγμα ο επενδυτής να δεχθεί τη μεταβίβαση των υπόλοιπων 6 μετοχών στο ΤΧΣ. Συγκεντρώνοντας τα δικαιώματα, το ΤΧΣ θα μπορέσει άμεσα να προχωρήσει στην πώληση των μετοχών των τραπεζών που κατέχει, σε τιμές αγοράς, εκμεταλλευόμενο το θετικό κλίμα που επικρατεί στις κεφαλαιαγορές αλλά και την αισιοδοξία που σχηματίζεται για την Ελλάδα. Το ακανθώδες ζήτημα θα είναι ο καθορισμός της τιμής αγοράς, καθώς και το ενδεχόμενο αντιδράσεων στην προοπτική το Ταμείο να πωλήσει τις συμμετοχές του σε τιμές χαμηλότερες των τιμών με τις οποίες ενίσχυσε τις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο προβλέπει τον καθορισμό της εύλογης τιμής αγοράς από δύο ανεξάρτητους συμβούλους, και με βάση αυτή θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Στόχος είναι, μέσω της επαναγοράς των warrants, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και να ανακτηθούν ταχύτερα τα κεφάλαια του ΤΧΣ. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε η κυβέρνηση θα είχε πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό κενό.

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank διαπραγματεύεται σε τιμή σημαντικά υψηλότερη της τιμής στην οποία πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύονται σε τιμή κοντά της τιμής της αύξησης κεφαλαίου. Ετσι το ΤΧΣ μπορεί να ανακτήσει μεγάλο μέρος των 28 δισ. ευρώ που τοποθέτησε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι πολύ γενικό και θα περιγράφει τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών όπου συμμετέχει το Δημόσιο. Ο νόμος είναι απαραίτητος για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank η οποία ήδη έχει ενεργοποιήσει τις σχετικές διαδικασίες. Η διοίκηση της τράπεζας προσβλέπει στην άμεση ψήφιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου. Οπως σημειώνουν παράγοντες της αγορές ενδεχόμενη σημαντική καθυστέρηση της ψήφισης του νόμου θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρονική μετάθεση της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή