Στα 21 δισ. η αξία των συμμετοχών του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες

Στα 21 δισ. η αξία των συμμετοχών του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν το σύνολο των 24,4 δισ. ευρώ που διέθεσε στις εγχώριες συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης έχει ανακτήσει, τουλάχιστον λογιστικά, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), λόγω της ισχυρής ανοδικής πορείας του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο επίπεδο των 0,695 ευρώ σχεδόν 58% υψηλότερα από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου (0,44 ευρώ) στην οποία συμμετείχε το ΤΧΣ, της Τράπεζας Πειραιώς μόλις 2,35% χαμηλότερα (τρέχουσα τιμή 1,66 ευρώ έναντι 1,7 ευρώ της αύξησης κεφαλαίου), ενώ σε ανάλογα επίπεδα, κατά 2,8% χαμηλότερα, βρίσκεται η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (4,17 ευρώ έναντι 4,29 ευρώ της αύξησης). Αντίθετα, το ΤΧΣ καταγράφει μεγάλες απώλειες στη Eurobank, η οποία δεν κατόρθωσε στην ανακεφαλαιοποίηση να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια.

21 δισ. από τα 24,4

Ετσι με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, η αξία των συμμετοχών του Ταμείου ανέρχεται στα 21 δισ. ευρώ από τα 24,4 δισ. ευρώ που τοποθέτησε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης λίγους μήνες πριν. Σε αυτά αν προστεθούν τα 8 δισ. ευρώ που παραμένουν στο ταμείο του ΤΧΣ τότε -θεωρητικά- η κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει ότι θα λάβει περίπου 30 δισ. ευρώ από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που διατέθηκε για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων του νέου stress test, ότι η Eurobank θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τα 2 δισ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου από τον ιδιωτικό τομέα και ότι δεν θα ανατραπεί το θετικό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά. Οπως έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν, οι συνθήκες στις αγορές αλλάζουν στη στιγμή και τα δεδομένα μπορεί να μεταβληθούν άρδην. Πολύ περισσότερο στη χώρα μας όπου το πολιτικό περιβάλλον εμφανίζεται ασταθές, η οικονομία -παρά τα σημάδια βελτίωσης -παραμένει σε ύφεση, και οι διαφορές με την τρόικα -η οποία επιστρέφει την επόμενη εβδομάδα- σε κρίσιμους τομείς παραμένουν μεγάλες. Ετσι η σημερινή θετική εικόνα εύκολα θα μπορούσε να ανατραπεί.

Αμεση ιδιωτικοποίηση

Οπως έγραψε χθες η «Κ» το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το ΤΧΣ επιδιώκει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών. Αν το σχέδιο υλοποιηθεί και το ΤΧΣ προχωρήσει στην άμεση πώληση των συμμετοχών του σε μια τιμή της τάξης του 20% χαμηλότερα από την τιμή με την οποία συμμετείχε στις αυξήσεις κεφαλαίου, τότε θα εισέπραττε τα 17 δισ. ευρώ από τα 24 δισ. ευρώ που τοποθέτησε στις συστημικές τράπεζες. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να επιστραφεί στην κυβέρνηση με σκοπό τη μείωση του δημοσίου χρέους αλλά και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Ωστόσο, η ιδιωτικοποίηση τεσσάρων μεγάλων τραπεζών δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση ειδικά στην περίπτωση της χώρας μας όπου παραμένουν πολλές αβεβαιότητες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου θα προωθηθεί διάταξη που θα δίνει στο ΤΧΣ τη δυνατότητα να αποκτήσει, μέσω δημόσιας πρότασης, τα δικαιώματα (warrants) των τραπεζών ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ταχύτερα στη διάθεση των μετοχών σε ιδιώτες.

Δημόσια πρόταση

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΧΣ θα μπορεί να υποβάλει δημόσια πρόταση στους κατόχους των warrants. Η αγορά δεν θα γίνει με μετρητά αλλά με τη δωρεάν διάθεση μέρους των μετοχών που εμπεριέχονται στο warrant. Ετσι για παράδειγμα αν ένας τίτλος warrant δίνει το δικαίωμα αγοράς 8 μετοχών μιας τράπεζας έναντι 1 ευρώ ανά μετοχή, το ΤΧΣ θα προτείνει στους δικαιούχους την άμεση μεταβίβαση π.χ. 2 μετοχών δωρεάν, με αντάλλαγμα ο επενδυτής να δεχθεί τη μεταβίβαση των υπόλοιπων 6 μετοχών στο ΤΧΣ. Αφού συγκεντρώσει τα δικαιώματα, το ΤΧΣ θα προχωρήσει στην ακύρωσή τους και εν συνεχεία στη διάθεση των μετοχών σε θεσμικούς και στρατηγικούς επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή