«Σφήνα» η Vodafone στην εξαγορά της Forthnet από τη Wind Hellas

«Σφήνα» η Vodafone στην εξαγορά της Forthnet από τη Wind Hellas

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη φορά στην ιστορία της η Forthnet γίνεται στόχος επιθετικής εξαγοράς. Και για δεύτερη φορά, ο επιτιθέμενος αποτυγχάνει -τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα- τον στόχο του.

Πρόκειται για τη Wind Hellas η οποία επιχειρεί, μάλλον ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα, να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Forthnet. Ωστόσο, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, η αραβικών συμφερόντων Forgento, αξιοποιώντας ως «σφήνα» τη Vodafone, αποτρέπει μέχρι σήμερα τις επιδιώξεις της Wind Hellas. Σύμφωνα δε με αξιόπιστες πληροφορίες, μέσω της τελευταίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στη Forthnet, η Vodafone έχει αποκτήσει τον έλεγχο του 7% των μετοχών της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας. Ετσι σε συνεργασία με τη Forgentο η οποία ελέγχει το 44% της Forthnet, ελέγχουν πλήρως την εταιρεία.

Η Wind Hellas εκτιμάται ότι μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, έχει κάτι περισσότερο από το 33% της εταιρείας. Η συμμετοχή δεν είναι ευκαταφρόνητη, αλλά υποδεέστερη του 51%. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για συμφωνία συνεργασίας της Forgento με τη Vodafone, προκειμένου ν’ αποτρέψουν μια «φθηνή» εξαγορά της Forthnet από τη Wind Hellas. Σημειώνεται ότι οι Αραβες για να χτίσουν τη συμμετοχή τους στη Forthnet την περίοδο 2007-2008, ξοδέψανε περίπου 250 εκατ. ευρώ. Και σήμερα, παρά τη ραγδαία άνοδο της τιμής της μετοχής (σχεδόν 8 φορές επάνω από το περασμένο καλοκαίρι), η συμμετοχή τους αποτιμάται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Αλλά και η Vodafone δεν βλέπει με καλό μάτι μια ενδυνάμωση της Wind Hellas με την ένταξη της Forthnet στο δυναμικό της. Μια τέτοια κίνηση θα της έδινε μερίδιο αγοράς της τάξης του 20% στη σταθερή τηλεφωνία, 70% στην αγορά συνδρομών συνδρομητικής τηλεόρασης, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να διατηρεί το 18% στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. Αναμφίβολα θα κατατάσσονταν πίσω από τον ΟΤΕ ως ο Νο 2 παίκτης της αγοράς. Η Vodafone επισήμως δεν επιβεβαιώνει, αλλά ούτε διαψεύδει τη συμμετοχή της στη Forthnet. Παράγοντες της αγοράς μετρούν πλέον… ώρες για την σχετική ανακοίνωσή της.

Στο στόχαστρο

Η πρώτη φορά που η Forthnet βρέθηκε στο στόχαστρο επιθετικής εξαγοράς ήταν το 2006. Τότε, τον ρόλο του «επιτιθέμενου» είχε η Intracom, ενώ ο «ιππότης» που τη διέσωσε από τα «νύχια» της, ήταν το ισλανδικό επενδυτικό κεφάλαιο Novator. Το τελευταίο, αγοράζοντας επιθετικά μετοχές της Forthnet, έθεσε εκτός πραγματικότητας τη δημόσια πρόταση της Intracom. Η τελευταία δεν μπόρεσε ν’ ακολουθήσει τις εντολές αγοράς του επενδυτικού fund. Κάτι παρόμοιο συνέβη και αυτή τη φορά, μεταξύ Wind και Vodafone, καθώς η τελευταία αγόρασε επιθετικά δικαιώματα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet. Σημειώνεται ότι η Vodafone έχοντας αναθεωρήσει την παγκόσμια στρατηγική της, βλέπει τον εαυτό της περισσότερο ως ολοκληρωμένο πάροχο υπηρεσιών επικοινωνίας, παρά ως μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Πολλοί μάλιστα διαβλέπουν στην Ελλάδα μια προσπάθεια ελέγχου τόσο της hellas online (hol) όσο και της Forthnet, με στόχο την εδραίωση της θέσης της στη Νο 2 θέση της αγοράς πίσω από τον ΟΤΕ. Συνδύαζαν δε τη ραγδαία μείωση του προσωπικού στη hol ως προάγγελο συγχωνεύσεων επιχειρήσεων στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή