H πρώτη ιδιωτική στεγασμένη λαϊκή αγορά από τέλη Ιανουαρίου στον Αγιο Στέφανο

H πρώτη ιδιωτική στεγασμένη λαϊκή αγορά από τέλη Ιανουαρίου στον Αγιο Στέφανο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δύο τελευταία χρόνια με αφορμή την κρίση και την αύξηση συχνά πυκνά των τιμών λιανικής στα οπωροκηπευτικά αναπτύχθηκαν διάφορες πρωτοβουλίες, συνήθως από παραγωγούς και την τοπική αυτοδιοίκηση, για την πώληση των αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Αυτό που δεν είχαμε δει ήταν κάποιον νέο, προερχόμενο από γνωστή επιχειρηματική οικογένεια με δραστηριότητα κυρίως στο κόσμημα, να αναλαμβάνει να φέρει κοντά παραγωγούς και καταναλωτές, φτιάχνοντας την πρώτη στεγασμένη λαϊκή αγορά.

Η… «Δημοκρατία των Αγροτών» (Farmers Republic), όπως λέγεται η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο οικονομολόγος κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος (της γνωστής από τον όμιλο Folli Follie οικογένειας) θα ξεκινήσει να λειτουργεί στα τέλη Ιανουαρίου σε έκταση 1.200 τ.μ. στον Αγιο Στέφανο Αττικής. Το επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνει όχι μόνο τη λαϊκή αγορά, αλλά στην πραγματικότητα τρία κανάλια διάθεσης αγροτικών προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές: πρώτον, κάθε Σάββατο, από το πρωί έως αργά το απόγευμα θα λειτουργεί λαϊκή αγορά και μάλιστα σε στεγασμένο χώρο, υψηλής αισθητικής. Δεύτερον, κάθε ημέρα θα λειτουργεί το «Παντοπωλείο» με τυποποιημένα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα. Τρίτον, οι καταναλωτές ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να παραγγέλνουν τα προϊόντα που επιθυμούν μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος που θα λειτουργεί στην εταιρεία Farmers Republic. Στις εγκαταστάσεις στον Αγιο Στέφανο θα λειτουργεί επίσης και μία Κουζίνα, όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να γευθούν τα διάφορα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν.

Το ενδιαφέρον, πέρα από το γεγονός ότι τα προϊόντα θα διατίθενται χωρίς μεσάζοντες και επομένως σε ανταγωνιστικές τιμές, είναι ότι οι καταναλωτές θα μπορούν μέσα από την άμεση επαφή με τους παραγωγούς να ενημερώνονται για τις καλλιεργητικές μεθόδους, αλλά ακόμη και να διατυπώνουν τις απορίες και τα όποια παράπονά τους.

Οι παραγωγοί από την πλευρά τους θα έχουν βεβαίως μεγαλύτερο κέρδος, ενώ μέσα από τη συνεργασία με τη Farmers Republic θα μπορούν να βρίσκουν δίοδο τα προϊόντα τους και σε αγορές του εξωτερικού. Ο ακριβής αριθμός των συνεργαζόμενων παραγωγών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, καθώς ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διάφορες συμφωνίες.

Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Δ. Κουτσολιούτσος ασχολείται με την πρωτογενή παραγωγή. Μαζί με μια ομάδα δημιούργησε πριν από περίπου δύο χρόνια τη διαδικτυακή πλατφόρμα www.gineagrotis.gr, μέσω της οποίας ο καταναλωτής μπορούσε να επιλέξει τα λαχανικά που ήθελε να καλλιεργηθούν με βιολογικό τρόπο για λογαριασμό του, τα οποία του αποστέλλονταν όταν παράγονταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή