Το 2014 θα είναι η καλύτερη χρονιά όλων των εποχών για τον τουρισμό

Το 2014 θα είναι η καλύτερη χρονιά όλων των εποχών για τον τουρισμό

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καλύτερη τουριστική χρονιά όλων των εποχών θα είναι για την Ελλάδα το 2014, εκτός απρόοπτου, ξεπερνώντας τα περυσινά ρεκόρ.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει, ήδη, εκτιμήσει ότι ο αριθμός των αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό θα φθάσει τα 18,5 εκατ. και οι άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις στα 13 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη απαντώντας σε ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων ανέφερε, χθες, ότι το 2014 η Ελλάδα αναμένει με βάση της προκρατήσεις αύξηση του αριθμού των τουριστών. Παράλληλα, θετικές είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στον ελληνικό προορισμό από εκπροσώπους ισχυρών tour operators βρετανικών και γερμανικών συμφερόντων και ξένους Συνδέσμους που εκπροσωπούν ταξιδιωτικά και τουριστικά γραφεία. Επίσης, Ρώσοι αξιωματούχοι προβλέπουν περαιτέρω άνοδο του τουριστικού ρεύματος από την πλέον ανερχόμενη ρωσική αγορά για τη χώρα μας. Αρκετά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο περιλαμβάνουν την Ελλάδα στους προορισμούς που αξίζει να επισκεφθεί κανείς το 2014. Σύμφωνα με εκπροσώπους τουριστικών φορέων έχουν δρομολογηθεί, επιπλέον,1 εκατ. αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα φέτος σε σχέση με το 2013. Μεμονωμένες ξενοδοχειακές μονάδες σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας καταγράφουν ήδη από τώρα 100% πληρότητα στους μήνες αιχμής της τουριστικής σεζόν. Στα υπέρ για τον ελληνικό προορισμό προστίθεται και η εργασιακή ειρήνη που εξασφαλίζεται στον ξενοδοχειακό κλάδο μετά την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης με διετή διάρκεια μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και των εκπροσώπων των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η επιτυχής έκβαση της θητείας της Ελλάδας στην προεδρία της Ε.Ε. θα συνεισφέρει στη μετάδοση θετικών μηνυμάτων για τη χώρα στις ξένες αγορές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους που είναι κρίσιμο διάστημα για το σύνολο των κρατήσεων. Επιπροσθέτως, εσωτερικές αρνητικές συγκυρίες που αντιμετωπίζουν ανταγωνιστικοί προορισμοί επηρεάζοντας το τουριστικό τους προφίλ, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετη τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα. Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων, το μόνο ενδεχόμενο να διαφοροποιηθεί η θετική τάση για τον ελληνικό προορισμό είναι να υπάρξει πολιτική αστάθεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αεροπορικές αφίξεις

Στο μεταξύ, χθες, δημοσιοποιήθηκαν από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας για το σύνολο του 2013. Οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 10,8% φθάνοντας σε 12,64 εκατ. έναντι 11,41 εκατ. το 2012. Την υψηλότερη αύξηση των αφίξεων σημείωσαν τα αεροδρόμια της Καλαμάτας σε ποσοστό 61,2%, της Μυκόνου σε ποσοστό 26,7% και της Σαντορίνης σε ποσοστό 11%. Σημαντική αύξηση της τάξης του 16% σημείωσαν οι αφίξεις από το εξωτερικό και τον περασμένο Δεκέμβριο σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 14,4% και 13,2% στα αεροδρόμια της Αθήνας και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Σημαντική ήταν η συμβολή της Αegean Airlines στην αύξηση της επιβατικής κίνησης από το εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2013 το σύνολο της επιβατικής κίνησης εξωτερικού της Aegean από ελληνικές βάσεις αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2012 φθάνοντας σε 3,74 εκατ. Ειδικότερα, από την Αθήνα η κίνηση αυξήθηκε κατά 11%, από τη Θεσσαλονίκη κατά 15%, από το Ηράκλειο κατά 26% και από τη Ρόδο κατά 41%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή