Τι ζητούν οι φρουτοπαραγωγοί από την Ε.Ε.

Τι ζητούν οι φρουτοπαραγωγοί από την Ε.Ε.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο παραμέτρους που αφορούν την Ελλάδα θέτει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit- Hellas σχετικά με τη διαδικασία των εμπορικών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με πολλές τρίτες χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, οι χώρες Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Παραγουάη), για την επίτευξη νέων συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών.

Οπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου, στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επιδιωχθεί να περιλαμβάνονται στις συμφωνίες: α) Ευέλικτες διαδικασίες στον φυτοϋγειονομικό τομέα για τη διευκόλυνση του πραγματικού ανοίγματος των αγορών αυτών σε ευρωπαϊκές και ελληνικές εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών, που μέχρι σήμερα κυριαρχούνται από φυτοϋγειονομικά εμπόδια τα οποία καθιστούν στην πράξη τις αγορές αυτές κλειστές, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τις εξαγωγές, με πολύ αρνητικά αποτελέσματα και β) η με αμοιβαιότητα άρση κάθε άμεσου ή έμμεσου εμποδίου (δασμοί, ποσοστώσεις, άδειες εισαγωγής, διμερείς και όχι ενιαίων συμφωνιών).

Εκτιμάται πως η υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε. – ΗΠΑ θα ήταν προς όφελος όλων, παρά το ότι οι δασμοί μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ είναι ήδη χαμηλοί (κατά μέσον όρο 4%). Η εκτίμηση αυτή κατά την άποψη του Συνδέσμου θα επιβεβαιωνόταν αν υπάρξει άρση των περιττών κανόνων και κανονισμών, των επονομαζόμενων «μη δασμολογικών φραγμών ή ΜΔΦ», και κυρίως εκ μέρους των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ, που είναι από τους μεγάλους παγκόσμιους αγοραστές φρούτων και λαχανικών, έχουν μειωθεί οι εισαγωγές από την Ε.Ε., παρά το ότι οι εξαγωγές της Ε.Ε. από το 1999 και μετά αυξήθηκαν προς όλους τους κύριους προορισμούς, εκτός από αυτές προς τις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη πτώση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ συνέβη σε φρέσκα λαχανικά (μειώθηκε στο 47% από το 1999), κυρίως στις ντομάτες (από 72 εκατομμύρια ευρώ το 1999 σε 1,8 εκατομμύρια ευρώ το 2011), λόγω του ανταγωνισμού από τις μεξικανικές εξαγωγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή