Σημάδια επιβράδυνσης της ύφεσης στο λιανεμπόριο

Σημάδια επιβράδυνσης της ύφεσης στο λιανεμπόριο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα επίπεδα στα οποία θα διαμορφωθεί ο τζίρος κατά τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινούν μεθαύριο Δευτέρα 13 Ιανουαρίου εμφανίζονται οι έμποροι. Αν και αναμένουν μείωση των πωλήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εκτιμούν ότι αυτή θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο τζίρος των φετινών χειμερινών εκπτώσεων αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου σε 5 δισ. ευρώ, έναντι 5,5 δισ. ευρώ το 2013, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 10%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις χειμερινές εκπτώσεις του 2013 ο τζίρος είχε μειωθεί κατά 14% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, το 2012 κατά 14,89% σε σύγκριση με το 2011, ενώ το 2011 σημειώθηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση με τον τζίρο να μειώνεται κατά 17,64% σε σχέση με το 2010.

Εάν οι εκτιμήσεις των εμπόρων για μείωση 10% του τζίρου κατά τις φετινές εκπτώσεις επιβεβαιωθούν, τότε βεβαίως θα πρόκειται για επιβράδυνση της ύφεσης στο λιανεμπόριο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχει επανέλθει ο κλάδος στην προ κρίσης κατάσταση. Ο αναμενόμενος τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων του 2014 θα είναι μειωμένος σε σύγκριση με το 2010 κατά περίπου 45%.

Θετική συμβολή, πάντως, στην αύξηση του τζίρου των φετινών εκπτώσεων αναμένεται να έχει το γεγονός ότι την Κυριακή 19 Ιανουαρίου θα λειτουργήσουν όλα τα εμπορικά καταστήματα.

Σε ό,τι αφορά τον τζίρο των εορτών, η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι διαμορφώθηκε στα επίπεδα που η συνομοσπονδία είχε προβλέψει, δηλαδή στα 6,8 δισ. ευρώ, έναντι 7,6 δισ. ευρώ τα Χριστούγεννα του 2012. Πάντως και στην περίπτωση του εορταστικού τζίρου καταγράφηκε επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης, στο 10,5%, έναντι μείωσης 17,8% το 2012 σε σχέση με το 2012 και 29,9% το 2011 σε σχέση με το 2010. Οπως επεσήμανε η ΕΣΕΕ παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφοροποιήσεις ανά κατηγορία καταστημάτων και ανά περιοχή.

Χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από το άνοιγμα μόνο των μικρών καταστημάτων στις 29 Δεκεμβρίου στην Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Στην Κρήτη ο τζίρος ήταν κατά 60% χαμηλότερος σε σύγκριση με αυτόν που σημειώθηκε την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη. Αυτό συνέβη για δύο λόγους: α) πολλοί είχαν κάνει τις αγορές τους στις 15 και κυρίως στις 22 Δεκεμβρίου και β) η μη λειτουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων που συχνά αποτελούν πόλο έλξης για τους καταναλωτές στις 29 Δεκεμβρίου συμπαρέσυρε προς τα κάτω και τις πωλήσεις των μικρών καταστημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή