Με την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως ξεκίνησε το χρηματιστήριο

Με την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως ξεκίνησε το χρηματιστήριο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι έξι πρώτες συνεδριάσεις του 2014 κινήθηκαν σε θετική τροχιά. Κυρίως ξένα επενδυτικά κεφάλαια τροφοδοτούν με φρέσκο χρήμα συνεχώς την αγορά μετοχών ανεβάζοντας τις αποτιμήσεις, αλλά και τις τιμές των μετοχών και των δεικτών. Βέβαια, αρχίζει και προβληματίζει η εικόνα για υψηλούς πολλαπλασιαστές κερδοφορίας (P/E) που συνοδεύει μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς ένα υψηλό P/E 15 και 16 αυτόματα εξαφανίζει την προοπτική ανάπτυξης έπειτα από αρκετές ζημιογόνες χρήσεις. Ηδη στις πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρονιάς ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται πάνω από 11% και αποτελεί την καλύτερη επίδοση διεθνώς.

Στην πρώτη συνεδρίαση μετά την εορτή των Φώτων, ήταν καταλυτικές οι εντολές αγορών από ξένα επενδυτικά σχήματα για μετοχές του τραπεζικού κλάδου και της υψηλής κεφαλαιοποίησης που διατήρησαν το χρηματιστήριο σε ανοδική τροχιά και την τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση του 2014. Η ενδοσυνεδριακή υποχώρηση (-1,02%) του Γενικού Δείκτη δεν αποθάρρυνε τους επενδυτές, οι οποίοι μετά τις 4 το απόγευμα αύξησαν τις εντολές αγοράς, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με κέρδη 2,70% και να διαμορφωθεί στις 1.238,06 μονάδες.

Η μεικτή αξία των συναλλαγών έφθασε τα 88,920 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των πακέτων αφορούσε κεφάλαια ύψους 14,51 εκατ. ευρώ. Ο τίτλος της Alpha Bank ενισχύθηκε 4,37% και διαμορφώθηκε στα 0,669 ευρώ, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έφθασε τα 1,61 ευρώ καταγράφοντας ημερήσια κέρδη 6,62%.

Τις καλύτερες ημερήσιες επιδόσεις στον FTSE 25 πέτυχε η Τέρνα Ενεργειακή, που έκλεισε με κέρδη 5,83% και ακολούθησε η Jumbo με άνοδο 5,75% στα 12,69 ευρώ. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι μετοχές των Σωληνουργείων Κορίνθου (-0,88%), της Eurobank Properties (-0,24%) και του Τιτάνα (-0,10%). Την Τετάρτη η αγορά κατέγραψε ισχυρότερη άνοδο 3,34% και αναρριχήθηκε στις 1.279,41 μονάδες. Η «περιορισμένη πρόσβαση» στις αγορές της Ελλάδας το β΄ εξάμηνο του 2014 με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, η μείωση του spread των 10ετών ομολόγων στις 580 μονάδες βάσης και η δυναμική εκκίνηση της χρονιάς από τα hedge funds τροφοδοτούν την άνοδο στο χρηματιστήριο.

Την Πέμπτη η ελληνική αγορά διατήρησε τη δυναμική ανόδου και διαμορφώθηκε στις 1.289,98 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσια κέρδη 0,83%.

Την Παρασκευή το χρηματιστήριο συνέχισε να κινείται ανοδικά για 6η διαδοχική συνεδρίαση, ωστόσο διεφάνησαν τα πρώτα σημάδια κόπωσης τόσο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη όσο και σε επίπεδο συναλλαγών. Ο πειρασμός των ρευστοποιήσεων καθημερινά ενισχύεται και γι’ αυτό παρατηρούνται ενδοσυνεδριακές διορθώσεις. Αλλωστε και η άνοδος τόσων ημερών είναι κυρίως τεχνητής φύσεως και λιγότερο οφείλεται στην αξιολόγηση των πραγματικών γεγονότων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγορά μάλλον προσπέρασε αδιάφορη τα νέα στοιχεία για την αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας. Οι επενδυτές αναμένουν να δουν πώς θα κινηθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, αφού είναι ο κυριότερος παράγοντας για να συνεχιστεί το θετικό κλίμα στην αγορά. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές απεύχονται να υπάρξουν πολιτικές αναταράξεις εν όψει των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών τον προσεχή Μάιο.

Στις επιχειρήσεις η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με αρκετές εισηγμένες να αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα ρευστότητας και τα περιθώρια αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους να περιορίζονται όσο περνούν οι μέρες, εφόσον δεν διαθέτουν επαρκή ακίνητη περιουσία ή οι ιδιοκτήτες τους αρνούνται ή δεν έχουν τη δυνατότητα να τις χρηματοδοτήσουν. Μετά το πρώτο σοκ της διπλής φορολογίας στις μετοχές, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην αξία των συναλλαγών, οι εγχώριοι επενδυτές επανακάμπτουν σε μετοχές που υπόσχονται τουλάχιστον ένα αξιοπρεπές μέρισμα για το 2013, αλλά και σταθερή πορεία εσόδων και κερδών στη διάρκεια της νέας οικονομικής χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή