Τρόφιμα – σούπερ μάρκετ: γιατί ματαιώθηκαν οι όποιες εξαγορές

Τρόφιμα – σούπερ μάρκετ: γιατί ματαιώθηκαν οι όποιες εξαγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγάλος δανεισμός, η συρρίκνωση της ζήτησης και η προσπάθεια αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος «πάγωσαν» ή ακόμη και ματαίωσαν οριστικά τους όποιους επιχειρηματικούς «γάμους» στον κλάδο των τροφίμων και των σούπερ μάρκετ το 2013, ενώ η αγορά εκτιμά ότι οι όποιες προβλέψεις για το 2014 είναι εξαιρετικά πρώιμες. Υγιείς επιχειρήσεις απέφυγαν για παράδειγμα να προχωρήσουν στην εξαγορά της πτωχευμένης Nutriart, παρά την έντονη φημολογία –βάσιμη έως ένα βαθμό– που είχε αναπτυχθεί σχετικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη «Μέλισσα Κίκιζας» ή από την «Ε.Ι. Παπαδοπούλου». Ενα ισχυρό σήμα όπως αυτό του «Κατσέλη» στα προϊόντα της Nutriart δεν ήταν επαρκές δέλεαρ, καθώς ακόμη και ο μηχανολογικός εξοπλισμός της βιομηχανίας είχε πλέον σε μεγάλο βαθμό αχρηστευθεί λόγω του γεγονότος ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεινε εκτός λειτουργίας. Σενάριο απίθανο μοιάζει αυτό που θέλει την εξαγορά της «Βερόπουλος» από την «ΑΒ Βασιλόπουλος» και όχι μόνο επειδή αμφότερες οι διοικήσεις των αλυσίδων το διαψεύδουν. Η πρώτη έχει καταστήσει κάτι παραπάνω από σαφές ότι δεν επιθυμεί τη συγκεκριμένη συνεργασία, ενώ η δεύτερη ακολουθεί πλάνο επέκτασης μέσω της εξαγοράς μικρών, περιφερειακών αλυσίδων. Το μοντέλο, άλλωστε, των συγκεντρώσεων στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, δηλαδή οι εξαγορές μικρών αλυσίδων, αναμένεται να επικρατήσει και τη νέα χρονιά. Σε σχετικές κινήσεις ήδη το 2013 προχώρησαν οι εταιρείες «Σκλαβενίτης», «ΑΒ Βασιλόπουλος» και «Μασούτης».

Ο κλάδος όπου οι επιχειρήσεις πλέον θέλουν να συγχωνευθούν, αλλά δεν έχουν τον τελευταίο λόγο, είναι αυτός των ιχθυοκαλλιεργειών. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο επικεφαλής της «Σελόντα» κ. Γ. Στεφανής απηύθυνε δημοσίως πρόσκληση για συνεργασία στον επικεφαλής της «Νηρεύς» κ. Αρ. Μπελλέ. Είχε προηγηθεί, βεβαίως, η μάλλον αποτυχημένη προσπάθεια συγχώνευσης της «Σελόντα» με τη «Δίας», καθώς η τελευταία έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, η οποία θα εκδικασθεί στις 29 Ιανουαρίου. Η «Νηρεύς» ούτε αποδέχεται ούτε απορρίπτει την πρόταση της «Σελόντα», γνωρίζοντας ότι η σωτηρία του κλάδου περνά μέσα από τη συγκέντρωση των εταιρειών σε μεγάλα και ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα.

Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι καθοριστικές, καθώς πέρα από την ετυμηγορία για τη «Δίας» αναμένεται ότι θα έχουν καταλήξει σε απόφαση και οι τράπεζες, οι οποίες συμμετέχουν με υψηλά ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο των εμπλεκόμενων εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή