To επενδυτικό σαφάρι της York Capital στην ελληνική οικονομία

To επενδυτικό σαφάρι της York Capital στην ελληνική οικονομία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είσοδος του αμερικανικού επενδυτικού fund York Capital στο μετοχικό κεφάλαιο της Πανγαίας επανέφερε στη δημοσιότητα τον συγκεκριμένο επενδυτικό οργανισμό. Μάλιστα, οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα παραμείνει εδώ και το επόμενο διάστημα, αφού, παράλληλα, κυνηγάει και μια σειρά από άλλα projects επί ελληνικού εδάφους.

Για παράδειγμα, συμμετέχει στο due diligence της Eurobank, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα, η πρόθεση των διαχειριστών της είναι να μπει στρατηγικά -και όχι απλά επενδυτικά- στη συγκεκριμένη υπόθεση, με ό,τι βεβαίως κάτι τέτοιο συνεπάγεται.

Την ίδια ώρα «κοιτάζει» και προς την κατεύθυνση της ΕΒΖ. Η York Capital είναι ένας από τους βασικούς διεκδικητές της. Ο έτερος υποψήφιος εκτός από τη York είναι η σερβική βιομηχανία ζάχαρης Sunoco, ανταγωνιστής της ΕΒΖ στη βαλκανική αγορά, συμφερόντων του Miodrag Kostits, του ομίλου MK Group.

Λίγα 24ωρα πριν από την εμφάνιση της York Capital στον διαγωνισμό για την ΕΒΖ πριν από μερικές εβδομάδες, ο William Vrattos, εκ των βασικών στελεχών της, αποκάλυπτε στη Νέα Υόρκη, σε επενδυτικό forum στο οποίο συμμετείχαν και άλλοι επενδυτές με ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως η Fortress και η Marathon, πως δρομολογεί επένδυση στο ελληνικό real estate. Λίγο μετά ανακοινώθηκε η ιστορία της Πανγαίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το χρονικό των κινήσεων του συγκεκριμένου αμερικανικού επενδυτικού σχήματος που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 14,4 δισ. δολ. και ιδρυτής του οποίου είναι ο James G. Dinan. Πριν από περίπου 1,5 χρόνο άρχισε να τοποθετείται σε απαξιωμένα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αφού έχτισε μεγάλη θέση και ενέγραψε σημαντικά κέρδη στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου με την επαναγορά που πραγματοποίησε το ελληνικό Δημόσιο, πέντε μήνες μετά προχώρησε στη συγκρότηση κοινοπραξίας, εξασφαλίζοντας συμμετοχή σε χρηματοδοτήσεις 500 εκατ. δολαρίων με τη συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή, Costamare. Αντικείμενό της; Η εξαγορά ποντοπόρων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Σημειώνεται πως ο όμιλος Κωσταντακόπουλου ελέγχει και το τουριστικό συγκρότημα του Costa Navarino στη Μεσσηνία.

Εξι μήνες αργότερα, στις αρχές Νοεμβρίου, το York Capital Management ανακοίνωσε πως θα καλύψει πλήρως την έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου υποχρεωτικά μετατρέψιμου σε νέες μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και θα αποκτήσει έτσι συμμετοχή 9,99% στον ελληνικό όμιλο σε μια συμφωνία αξίας 100 εκατ. ευρώ. Συναλλαγή, η οποία προχώρησε ήδη μέσω της York Global Finance Offshore BDH (Luxembourg) S.a.r.l., η οποία κάλυψε την έκδοση ποσού 68,3 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ, ενώ προ μερικών εβδομάδων το fund αγόρασε το 3% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έναντι 10,3 εκατ. από τη μητρική, στο πλαίσιο της προσέγγισης των δύο πλευρών.

Τραπεζικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν επίσης πως το εν λόγω αμερικανικό private equity έχει πραγματοποιήσει επαφές με ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τόσο στο πλαίσιο αποστολών των ελληνικών τραπεζών σε ξένα μητροπολιτικά κέντρα όσο και κατά τη διάρκεια road shows στην Αθήνα. Εντάσσουν δε αυτές τις επαφές σε δύο κατηγορίες: κατ’ αρχάς στην προοπτική επένδυσης χαρτοφυλακίου από μέρους του αμερικανικού ομίλου και επιπλέον στο πλαίσιο της αναζήτησης ευκαιριών στη διαδικασία αξιοποίησης στοιχείων του ενεργητικού που διενεργούν οι ελληνικοί όμιλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή