Μάχη με τον χρόνο για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank

Μάχη με τον χρόνο για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα γραφεία διοίκησης της Eurobank, στο Μέγαρο Μποδοσάκη, ο συναγερμός που χτύπησε στις αρχές του καλοκαιριού, λίγες εβδομάδες πριν από την πρώτη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, ακόμα δεν έχει σταματήσει. Εκτοτε, τα στελέχη της τελούν υπό διαρκή εγρήγορση. Στην αρχή για να βρουν πιθανούς επενδυτές, μετά για να την «τρέξουν» και στη συνέχεια για να ξεκινήσουν (και να ολοκληρώσουν) τη διαδικασία της αποκρατικοποίησής της. Η τελευταία δείχνει να παλεύει με τον χρόνο. Και αυτό, γιατί ενώ σχεδόν τα πάντα έχουν γίνει -ο εσωτερικός έλεγχος ξεκίνησε ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου, τα road shows ακόμα νωρίτερα και οι υποψήφιοι επενδυτές «είναι εδώ»-, η βασική εκκρεμότητα του Δημοσίου παραμένει.

Ο λόγος αφορά στην κατάθεση και ψήφιση του νόμου για την αλλαγή του καταστατικού λειτουργίας του πωλητή, δηλαδή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Για λόγους (πολιτικούς και άλλους) που αναλύονται παραπάνω, το ζήτημα αυτό δεν έχει λυθεί ακόμα, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Το βασικό σενάριο προέβλεπε ότι η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησής της, θα γίνει με στοιχεία 9μήνου, έως τις 12 Φεβρουαρίου. Με το ημερολόγιο σήμερα να γράφει 12 Ιανουαρίου, οι ανησυχίες, για το αν θα προλάβουν να κλείσουν αυτό το κρίσιμο μέτωπο μέσα στις επόμενες εργάσιμες μέρες που μεσολαβούν, είναι έντονες.

Στην πραγματικότητα όμως, όλοι «καίγονται». Στο υπουργείο Οικονομικών, για παράδειγμα, δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο ότι θα χρειασθούν τελικά τα λεφτά του αποθεματικού από το ΤΧΣ, γιατί σε αυτά προσβλέπουν για την κάλυψη των κενών για το 2014 και το 2015. Στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν ότι δύο projects αποτελούν τη λυδία λίθο για να πάρει μπρος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το ένα ήταν ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το άλλο είναι η Eurobank. Για τη διοίκηση της τελευταίας η ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει αναχθεί σε στοίχημα. Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στο ενδιαφέρον που εκφράσθηκε κατά τη διάρκεια του due diligence.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι τουλάχιστον τρία funds ενδιαφέρονται να μπουν στρατηγικά στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, μέσω της αύξησης. Γεγονός που θα καταστήσει κάποιο από αυτά νέο «αφεντικό». Την ίδια ώρα, αλλά έξι funds θέλουν να συμμετάσχουν επενδυτικά στη διαδικασία. Στην πορεία, ο αριθμός αυτός μπορεί και να αυξηθεί, όμως το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να γίνει η αύξηση, όπως έχει προγραμματισθεί.

Σε διαφορετική περίπτωση; Μολονότι όλοι την απεύχονται, οι πληροφορίες επιμένουν ότι εκείνοι που έχουν την ευθύνη και την εποπτεία του όλου project φροντίζουν να πάρουν τα μέτρα τους. Και αξιοποιώντας όπλα που έχουν στη φαρέτρα τους, να διασφαλίσουν, αν χρειαστεί, μια χρονική παράταση λίγων μηνών στη διαδικασία. Ενδεχομένως και μέχρι τον Μάρτιο ή και τον Απρίλιο. Αυτό, όμως, είναι το σενάριο της «ύστατης λύσης».

Και εννοείται ότι το απεύχονται όλοι. Για πολλούς και ευνόητους λόγους. Οι υποψήφιοι επενδυτές, πάντως, δείχνουν αποφασισμένοι να περιμένουν όσο πρέπει και όσο χρειασθεί. Και το γεγονός ότι δεν είναι τυχαία ονόματα σηματοδοτεί το ειδικό βάρος που έχει για όλους η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Εννοείται ότι τα μάτια όλων είναι στραμμένα πάνω της, καθώς όλοι περιμένουν την έκβασή της, από την οποία θα εξαρτηθούν πολλά για το συνολικό πρόγραμμα του 2014 και όχι μόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή